Čičić: Građani KS nisu uskraćeni ni za jedno pravo, iako je budžet manji za 160 miliona KM

Davor Čičić, ministar finansija Kantona Sarajevo, oglasio se danas povodom posljednjih dešavanja na području Kantona Sarajevo.

“Građani Kantona Sarajevo trebaju znati da je budžet stabilan i da oni neće biti uskraćeni niti za jedno svoje pravo, uprkos činjenici da je budžet za ovu godinu manji za 160 miliona KM.

Racionalizacijom i odgovornim upravljanjem sredstvima osigurali smo stabilnost kantona. Samo u zadnjih par mjeseci osigurali smo finansiranje troškova vrtića za svu djecu, isplatili dodatke zdravstvenim radnicima, pronalazimo sredstva za buduće uvećanje dječijeg dodatka za porodice sa troje i više djece. Osigurali smo i finansijsku podršku poduzetnicima pogođenim pandemijom i pokrenuli čitav niz projekata”, navodi Čičić.

Ministar Čičić je pozvao opoziciju u KS da prestane sa fokusiranjem na sporedna pitanja i medijski senzacionalizam, te da konstruktivno doprinese unapređenju stanja u kantonu.

“Umjesto izmišljenih skandala, želim da se svi zajedno fokusiramo na razvoj Kantona. Ova Vlada kreće u značajne razvojne projekte i objektivni, dobronamjerni kritički osvrti su dobrodošli. Gradimo prugu Ilidža-Hrasnica, rekonstruišemo cijelu tramvajsku prugu i nabavljamo nove autobuse, tramvaje i trolejbuse.

Gradimo Prvu transverzalu. Ovo su samo neki od projekata za koje smo iznašli načine da osiguramo finansiranje preko EBRD-a i EIB-a. Radi se o kapitalnim, preznačajnim projektima da bismo dopustili da lične sujete ili populizam osujete ili uspore njihovu realizaciju. Svaki vid konstruktivnog opozicionog djelovanja je u tom pogledu dobrodošao, ukazivanja na eventualne propuste i djelovanja kao korektivni faktor. Sve drugo je isprazna priča koja nas sve odvlači od rješavanja stvarnih problema građana koje ova Vlada rješava, unatoč znatno manjem budžetu,” istaknuo je Čičić.