Saša Magazinović

Četiri godine ste gospodari života i smrti u RS-u

Žestoka i parlamentu neprimjerena poslanička rasprava povela se u Predstavničkom domu BiH kada je na dnevni red došla Informacija o projektu PRO – Budućnost i Platformi za mir.

U pitanju je pojekat američke humanitarne organizacije CRS s ciljem da politički i drugi akteri u BiH potpišu dokument kojim se deklarativno zalažu za pomirenje naroda u BiH. Platformu je već potpisalo više od 60 načelnika opština i gradova u BiH, ali kada je red došao na parlamentarce BiH – nastao je problem.

Klub poslanika SNSD zatražio je da se izjašnjavanje o ovom dokumentu odloži za mjesec dana, kako bi se o njemu prvo izjasnile institucije RS. Poručili su da neće pihvatiti bilo šta čime se zaobilaze entiteti.

Međutim, uslijedila je oštra reakcija poslanika iz Federacije, koji su pitali SNSD da kaže prave razloge zbog kojih je protiv, podsjećajući da su ovu platformu već potpisali brojni njihovi (grado)načelnici među kojima je i generalni sekretar SNSD Luka Petrović, koji je na čelu Trebinja.

U najveći klinč ču ušli poslanik SDP BiH Saša Magazinović i SNSD Nikola Špirić.

– Zašto vi niste predložili ovaj dokument. Četiri godine ste gospodari života, a izgleda i smrti u Republici Srpskoj. Šta ćete sa načelnicima koji su ovo već potpisali? Da li su oni zbog toga proamerički? Hoćete li umjesto njih dovesti proruske, jer izgleda da vam oni ne smetaju – izjavio je Magazinović.

Špirić mu je uzvratio da nema ništa protiv platforme za mir, kao ni protiv onih koji su je u RS već potpisali.

– Nema više staljinizma, demokratija je nešto drugo. I, nemojte se plašiti za izborni rezultat SNSD, još ćemo vas dugo držati u opoziciji. Ja ne znam šta je SDP, ni muško ni žensko. Ni nacionalsocijalisti ni socijaldemokrate. Dajte da kao drugari razgovaramo. Ko je ruski, a ko američki, to se izgleda samo kod vas primilo. Ja sam prodržavni, sve što je u interesu ove zemlje, ja sam za to. Poštujem i jedne i druge, ne treba braniti ni jedne ni drige. Oni su snažni da svoj interes, moj Saša, zaštite i pored tebe i pored mene – odgovorio je Špirić.

Kada govorite o staljinizmu, vjerujem da o tome imate pravo da govorite jer ste bili vjerovatno poklonici i tog pravca. Kada ste vi u ljudima kao što je Staljin možda vidjeli svog idola, ja se nisam ni rodio. O demokratiji nisam baš siguran da ste relevantni da govorite jer ste bili jedan od zagovornika koji su protiv uvođenja nadzora nad biračkim procesom. Protiv ste nadzornih kamera na biralištima. Mene ne zanimaju odnosi unutar SNSD. Vaši ljudi koji su glasali za ovaj dokument su se izvagali prije dvije godine pred građanima, a vi ćete se tek izvagati – poručio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.