Čestitka povodom Dana oslobođenja Brčkog

Prije 76 godina, 07. aprila 1945. partizanske jedinice Narodnooslobodilačke vojske su oslobodile naš grad Brčko od jedinica okupatorske vojske i domaćih izdajnika. Taj dan je svijetlim slovima upisan kao jedan od najvećih datuma u historiji Brčkog, te ga kao takvog i doživljavaju stanovnici našeg grada.

U vremenu kada egzistencijalni problemi opterećuju našu svakodnevnicu, može nam se učiniti da je to pitanje od manjeg značaja, ali upravo u trenutku kada se ponovo suočavamo sa našom prošlosti, kada je vidljiva nacionalna homogenizacija na svakom koraku i u svakom segmentu društva, bitno je da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote za oslobodjenje Brčkog i da ukažemo na sve izraženije nasrtaje na vrijednosti antifašističke borbe. Ubijeđeni smo da je put koji nam je dala antifašistička borba naroda i narodnosti BiH potpuno ispravan i da je to put koji BiH i naš grad može voditi u bolje sutra.

U nadi da ćemo istrajati na poštovanju i afirmaciji ideje antifašizma kao ideje društva jednakosti, pravde i solidarnosti u ime Organizacije Socijaldemokratske partije BiH Brčko distrikt BiH, čestitam Vam 7. april – Dan oslobođenja Brčkog .