KO FOŽ SDP BiH USK

Čestitka povodom 8. marta

Međunarodni dan žena- 8. mart, dan  je kada svi moramo zastati, jer više od 100 godina od prvog protesta tekstilnih radnica u Njujorku, koji su označili početak borbe za ženska prava i danas se obilježava kao simbol zalaganja svih žena, kako u svijetu tako i u BiH i simbolizira borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost.

Utemeljenje Dana žena kao simbolične uspomene na početak borbe za jednak položaj žena u porodičnoj i političkoj sferi, djelo je istaknutih komunistkinja Clare Cetkin i Alexandre Kollontai.

Bez uspješnih i jakih žena, ravnopravnih članica našeg društva, nema ni jake Bosne i Hercegovine, zato se u svakodnevnom životu moramo zalagati za život žene bez nasilja i diskriminacije po bilo kom osnovu, jer puna ravnopravnost spolova nije samo civilizacijski, već treba da bude i razvojni cilj svakog demokratskog društva.

Žene SDP BiH, progresivne i borbene, zalaganjem za jednakost, pravednost i solidarnost , “tihu većinu” našeg društva- žene, nastoje podstaći da se uključe u rješavanje problema ženskih prava, poboljšanjem situacije u čitavom društvu jer je žena oslonac i sigurnost u porodici, a pitanje ravnopravnosti žena i borba za dostizanje ravnopravnosti u ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj sferi života, preuzimanje je svoje sudbine u vlastite ruke, što znači da se borba nastavlja!

U to ime, svim ženama BiH, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a posebno članicama Kantonalnog, Gradskog i Općinskih Foruma žena USK, upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena!