Predsjednik KO SDP BiH USK Hajrudin dr.Havić

Čestitka povodom 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime Kantonalne organizacije SDP BiH  Unsko-sanskog kantona i svoje lično ime, uputio je predsjednik KO SDP BiH USK, Hajrudin dr. Havić.

“Na ovaj dan prije sedamdeset i tri godine,  obnovljena  je hiljadugodišnja bosanska državnost.

Prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a , 25. novembra 1943. godine udareni  su i temelji  današnje Bosne i Hercegovine čiji su  identitet, državotvornost i samostojnost očuvani  kako tada, tako i godinama kasnije, uprkos užasima agresije i rata devedesetih  godina prošlog stoljeća.

Tada je prvi put jedan narodni parlament  u Bosni i  Hercegovini, potvrdom  kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti, donio odluku o njenoj sudbini i njenoj budućnosti, proglasivši je državom  ravnopravnih naroda i svih njenih građana.

Očuvanje tog osnovnog principa ZAVNOBiH-a, naročito danas kada vladajuće garniture pokušavaju umanjiti njegov značaj, a  svojim potezima sistemski urušiti tekovine antifašističke borbe, državni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, jeste i mora biti trajna obaveza svih nas Bosanaca i Hercegovaca da damo svoj doprinos u daljoj izgradnji i jačanju naše države.

U tom duhu, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, svim njenim građanima upućujem najiskrenije čestitke!”