Predsjednik KO SDP BiH USK Havić dr Hajrudin

Čestitka povodom 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Predsjednik Kantonalne organizacije Hajrudin dr Havić, povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u ime Kantonalne organizacije SDP BiH Unsko-sanskog kantona i svoje lično ime, svima građanima BiH uputio je čestitku povodoom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
“Već dvadeset i pet godina, 1. mart obilježava se kao dan kada su Bosanci i Hercegovci 1992. godine dali svoj glas za suverenost, jedinstvenost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine.
Na referendumsko pitanje: „Da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda?“, potvrdno je odgovorilo šezdeset četiri posto građana Bosne i Hercegovine, a Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisan je 6. marta 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvave agresije i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike BiH potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.
Iako je i tada volja većine građana bila da se sačuva višestoljetni kontinuitet i pravo na postojanje Bosne i Hercegovine, nešto više od dva desetljeća kasnije, sljedbenici iste politike koja je bojkotovala referendum i danas osporavaju ovaj dan.
Uprkos tome na ponos svih Bosanaca i Hercegovaca, čuvajući sjećanje na sinove i kćeri koji su za njenu slobodu i nezavisnost, za slobodu svoje djece i svih nas položili svoje živote, Bosna i Hercegovina živi!

U tom duhu, svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 1.mart, Dan nezavisnosti!”

S poštovanjem,
Predsjednik KO SDP BiH USK