Čestitka KO SDP BiH USK povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, građanima  je u ime Kantonalne organizacije SDP BiH Unsko-sanskog kantona i svoje lično ime, uputio predsjednik KO SDP BiH USK Hajrudin dr Havić.

„25. novembar jedan je od najvažnijih datuma na historijskom putu Bosne i Hercegovine, putu borbe protiv fašizma i svih onih koji su na bilo koji način željeli spriječiti demokratski razvoj naše zemlje.

Na taj dan, prije 74 godine u Mrkonjić Gradu, riječima: “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”, počelo je zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, na kojem su postavljeni moderni temelji državnosti BiH- jedinstvene i nedjeljive države u kojoj svi narodi moraju uživati ista prava.

Vrijednosti ZAVNOBiH-a, bez kojih je budućnost naše zemlje upitna, danas se, ni izbliza ne poštuju u mjeri u kojoj bi trebale, a u prilog tome govori i činjenica da se uprkos četvorogodišnjoj agresiji na BiH s početka devedesetih godina prošlog vijeka, praznik državnosti ni danas ne slavi na cijelom njenom prostoru.

– Uvažavajući tekovine prošlosti, poštujući principe ZAVNOBiH-a po kojima Bosna i Hercegovina pripada jednako svim narodima i građanima koji u njoj žive, njegujući suživot i toleranciju, naša je dužnost kao čuvara multietničke države zasnovane na univerzalnim vrijednostima, Bosnu i Hercegovinu voditi putem političke i ekonomske stabilizacije, a očuvanje mira i njenog suvereniteta, stalni zadatak.

U tom duhu, svim građankama i građanima države Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja Dana državnosti, upućujem najiskrenije čestitke.„