Behzad Čirkin

Čestitika povodom Dana nezavisnosti

Svim građanima Bosne i Hercegovine se mora obezbijediti garantovan princip ravnopravnosti uz uživanje svih ljudskih prava na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine

Slika

Savremena Bosna i Hercegovina je ustrojena na baštini odluka ZAVNOBiH-a u kojima se kaže da Bosna i Hercegovina nije niti srpska niti hrvatska niti muslimanska/bošnjačka, već i srpska i hrvatska i muslimanska/bošnjačka i svih ostalih građana koji žive u njoj.

Svim građanima Bosne i Hercegovine se mora obezbijediti garantovan princip ravnopravnosti uz uživanje svih ljudskih prava na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine.

I danas, toliko godina nakon rata, bosanskohercegovačko društvo je dubinski podjeljeno po retrogradnim principima etnokratije.

I danas se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine slavi samo u jednom dijelu države Bosne i Hercegovine.

Referendumom o nezavisnosti za državu ravnopravnih građana je glasalo preko 99 posto onih koji su izašli na referendum, a izlaznost je bila, da se podsjetimo, oko 64 posto birača sa pravom glasa.

Demokratskom odlukom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine građani su ispoljili svoju dosljednost principima ZAVNOBiH-a kojima su proklamovana garantovana jednaka prava svih  građana Bosne i Hercegovine.

Najveći dio tih građana je svim svojim bićem žalilo za SFRJ koju su urušile ondašnje nacionalkratske snage Zagreba i Beograda kroz čuveni dogovor u Karađorđevu po kojem je Jugoslaviju trebalo podijeliti na interesne zone ondašnjih vlasti iz Zagreba i Beograda.

Slovenija je dogovorno  „puštena niz vodu“ kroz 13 dana slovenačkog rata kojim je otpočelo rušenje vrijednosti AVNOJ-a u koje je  vjerovala većina građana Bosne i Hercegovine.

Mi, Bosanci i Hercegovci, nismo pucali u te vrijednosti niti se Jugoslavija rušila voljom građana Bosne i Hercegovine.

Jugoslaviju su rušili velikosrpski i velikohrvatski hegemonizam iskazan kroz ondašnje vlasti Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana po kojima je ZAVNOBiH-sku Bosnu i Hercegovinu trebalo podijeliti na interesne zone Zagreba i Beograda čemu su se referendumom o nezavisnosti oduprla većina građana Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj je još uvijek na snazi dosljedno negiranje ovog dana kao državnog praznika.

Licemejrno proslavaljanje kontinuiteta Republike Srpske sa početkom 9.1.1992. godine je prilog gornjoj tezi o projektu „razdvajanja naroda“ i rastakanja SFRJ što je rezultiralo užasima bosanskohercegovačkog rata u kojem su se u ime „razdvajanja naroda“ vršili zločini kroz zločinački poduhvat širokorazmjernog etničkog čišćenja do zločina genocida.

Oni koji sanjaju o drugim i drugačijim putevima u Bosni i Hercegovini moraju računati s tim da je bosanskohercegovački orah jako tvrda voćka i da će slomiti sopstvene zube kroz vrijednosti amaneta pokojnog Mitra Subotića, vijećnika AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a koji je prošle godine sahranjen u svom rodnom Doboju.

„Mi moramo nastaviti živjeti zajedno.

Ovo je naša domovina i moramo je cijeniti, voljeti i zajedno graditi.

Ne treba se niko zavaravati da će Bosne nestati.

BiH niko neće i ne može ukinuti.”

Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan Tvoje nezavisnosti!!!

Behzad Čirkin, narodni poslanik u NSRS

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.