Zukan Helez u Češkoj

Češka će nastaviti podržavati put BiH u Evropsku uniju

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez na poziv Ministarstva odbrane R. Češke boravi u Pragu, gdje se održava V4+CEDC+Western Balkans Defence Ministerial Meeting (CEDC ministarski sastanak).

Tokom boravka u Pragu Helez je održao i bilateralni sastanak sa ministricom obrane R. Češka Janom Černohovom.

Tokom sastanaka razgovarali su o temama od zajedničkog interesa, euroatlanskim integracijama, bileteralnoj i međunarodnoj saradnji između dvije zemlje, sigurnosnoj ali i saradnji u području odbrane, i drugim temama.

„Saradnja u području odbrane između naše dvije države veoma je dobra, te je Republika Češka kao članica NATO-a zemlja respektabilan partner na putu BiH ka EU i
NATO“, kazao je ministar Helez.

Istaknuo je da je veliki izazov očuvanje budućnosti Evrope koju sada poznajemo, ali i da su od izuzetne važnosti napori Međunarodne zajednice usmjereni ka brzom i adekvatnom odgovoru na trenutne izazove.

„Ovom prilikom izražavam čvrsto uvjerenje i potrebu još jače saradnje i izgradnje povjerenja, na putu očuvanja mira i stabilnosti, kako zemalja u regiji tako i u svijetu“, naglasio je ministar Helez.
Na kraju se zahvalio i na podršci koju je njena zemlja pružila BiH na sastanku u Briselu, koji je održan prije nekoliko dana.

„Za Bosnu i Hercegovinu je to od velike važnosti, a pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da su od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, poduzeti važni koraci i obaveze prema ispunjenju ključnih 14 prioriteta“, poručio je Helez.

Ministrica odbrane R. Češke tokom sastanka je istaknula da je njena zemlja veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i da će ubuduće nastaviti podržavati euroatlanski put. Također, mišljenja je da se između dvije zemlje treba nastaviti ali i ojačati vojna saradnja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.