Nermin Nikšić

Centralna izborna komisija BiH priprema odluke koje se mogu okarakterisati kao državni udar na Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poručio je danas da Centralna izborna komisija priprema odluke koje nisu ništa drugo nego ”državni udar na Bosnu i Hercegovinu”.

Lider SDP-a kazao je da je i ranije upozoravao na djelovanje CIK-a naglasivši da je krajnje vrijeme da ”CIK shvati da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona”.

”Upozoravali smo i pokušali pozvati ljude iz CIK-a da shvate da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona. Prema informacijama koje imamo, CIK ovih dana razmatra i ima želju da donese odluku nešto radikalniju nego što je bila ona o kojoj smo prošli put govorili. Nema nikakvog spora da CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata uz poštivanje Ustava, osnova za izračun broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH treba biti popis iz 1991. godine. Da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran. Sve ostalo je neustavno i sve drugo će biti predmet i krivične odgovornosti članova CIK-a. Mislim da se niko ne treba zavaravati u CIK-u i da ovakvim ponašanjem i kršenjem Ustava ustvari ne mogu imati ni imunitet. Mislim da niko, a pogotovo CIK nema pravo kršiti Dejtonski sporazum jer BiH ni u Dejtonu nije bila podijeljena na tri etničke državice”, kazao je Nikšić danas u Sarajevu.

Prema njegovm mišljenju, ovdje se ne radi samo o Ustavnom već i o civilizacijskom pitanju.

”Nadam se da će većina članova CIK-a da oni nisu članovi CIK-a da bi ispunjavali želje svojih političkih mentora i da su svjesni posljedica. CIK ima zakonsku mogućnost odrediti mandate, ali korištenjem popisa iz 1991. godine. Ovdje se ne radi samo o Ustavnom pitanju već o civilizacijskom pitanju. SDP će uz Našu stranku i DF učiniti sve da ovo spriječi. Spremni smo blokirati sve procese jer ne želimo dozvoliti da se prekraja uređenje i karakter ove zemlje, a bez da se to dešava na Ustavan i zakonit način”, poručio je predsjednik SDP-a.

Potom je rekao da HDZ BiH vrši pritisak na sudije Ustavnog suda BiH.

”Imamo informacije da HDZ preko svojih evropskih parlamentaraca vrši pritisak na sudije Ustavnog suda koji nisu iz BiH kako bi uticali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto. Smatramo da je ovakav udar na državu Bosnu i Hercegovinu, došao do faze kad se na njega mora odlučno i ujedinjeno odgovoriti. Ako padne pravilo 1-1-1, znači da Bošnjaci, Srbi i Hrvati iz pojedinih kantona ne vrijede isto u svim kantonima. Pozivam sve one političke subjekte koji žele graditi normalnu BiH da se ujedine kad je ovo pitanje i ne dozvole da ovaj plan uspije”, potcrtao je on.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.