Hadžić:

Centar za kontrolu vazdušnog prostora za pet dana počinje s radom u punom radnom vremenu

Preuzimanje neba počelo je i prije 1.10. tekuće godine. Centar u Nedžarićima ulazi u puno radno vrijeme za pet dana. Tehnika i kontrolori letenja radiće 24 sata, 7 dana u sedmici.

Slika

„Finalna faza tranzicije započela je 15. septembra i trajaće do kraja novembra tekuće godine. Sa ponosom mogu reći da smo zapravo i prije 1. oktobra započeli sa aktivnostima kontrolisanja našeg neba. Trenutno je u  toku konverzija bh. kontrolora letenja na lokalni sistem i karakteristike zračnog prostora, započelo se sa operacijama sa smanjenim kapacitetom. Iskoristiću priliku da najavim da u skladu sa planom tranzicije, 6.10.2014. godine, Centar u Nedžarićima ulazi u puno radno vrijeme. To znači da će tehnika i kontrolori letenja raditi 24 sata, 7 dana u sedmici.“, kazao je ministar prometa i komunikacija BiH, Damir Hadžić.

Na sastanku održanom u Briselu, 16.7.2014. godine kojem su prisustvovali predstavnici regulatornih agencija i pružaoca usluga Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske,  a u organizaciji direktora EUROCONTROL-a, Franka Brenera, dogovoren je period finalne faze tranzicionog perioda preuzimanja kontrole bh. neba od strane BHANSA-e.

„Za sistem kontrole letenja utrošeno je cca 38 miliona KM. Od toga, cca 34 miliona KM su osigurana kreditnim sredstvima EBRD-a, a 5 miliona KM odvojeno je iz budžeta BHDCA odnosno iz sredstava ostvarenih na temelju rutnih naknada. Sva instalirana oprema je uspješno testirana u saradnji sa susjednim pružaocima usluga.  Činjenica da je od polovine septembra započela finalna konverzija na lokalni sistem potvrda je naše operativno-tehničke spremnosti. Što se tiče finansijske dobiti, do kraja 2016. godine očekivana dobit je cca. 165 miliona KM. BHANSA, kao neprofitna agencija dužna je sredstva pravdati EUROCONTROL-u i ista namjenski trošiti za opremu i školovanje zaposlenika koji rade na poslovima pružanja usluga u zračnoj plovidbi. Naznačena sredstva se ne mogu trošiti za druge namjene.Korist države se ogleda u plaćanju režija, PDV-a i carina na svu opremu i usluge koju agencija uvozi, te angažovanjem lokalnih firmi za operativne troškove.“, dodao je ministar Hadžić.

Tehničko osoblje se školovalo kroz ugovor o nabavci i instalaciji opreme, dok se operativno osoblje (kontrolori letenja) u ovom trenutku školuje na lokalnom simulatoru u Mostaru. Njihovim prelaskom u Sarajevo, Centar u Nedžarićima, započet će inicijalne operacije o čemu će javnost i predstavnici medija biti na vrijeme obavješteni.

Napominjemo da je EUROCONTROL još 13. augusta tekuće godine zvanično objavilo početak tranzicionog perioda naše kontrole nad sopstvenim nebom.

Pomenuto saopštenje i njegov nezvanični prevod dostavljamo uz ovo saopštenje.

https://www.eurocontrol.int/press-releases/new-actor-european-network-%E2%80%93-bh-acc

http://www.mkt.gov.ba/saopstenja/default.aspx?id=4051&langTag=bs-BA

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.