Čengić: Škole su naš vitalni ljudski interes, nećemo dozvoliti njihovo zatvaranje

Vijeće Općine Stari Grad Sarajevo je, na prijedlog Kluba vijećnika SDP BiH, jednoglasno usvojilo zaključak da ne podržava najavljeni projekat „racionalizacije“ mreže osnovnih škola u Sarajevu, koji podrazumijeva gašenje i spajanje određenih osnovnih škola. Ovim zaključkom podsjetili su Vladu Kantona Sarajevo da je Ustavni sud FBiH donio presudu kojom se nalaže da KS vrati nadležnosti iz oblasti osnovnog obrazovanja jedinicama lokalne samouprave.

Irfan Čengić , dopredsjedavajući Općinskog vijeća i Generalni sekretar SDP BiH, ranije je isticao da će protiv Ministra obrazovanja KS biti podnesena krivična prijava zbog neprovođenja presuda Ustavnog suda FBiH, ukoliko bez odobrenja lokalne zajednice izvrši ukidanje i spajanje osnovnih škola.

“Pričamo o tome da Dodikovi ministri ne provode presude ustavnih sudova, dok isto to uporno čini Kanton Sarajevo. Vlast u Sarajevu ignorisanjem Ustava najdirektnije ruši državu Bosnu i Hercegovinu i tu se ne mogu kriti ni iza Dodika, ni iza Čovića.

Naše škole su naš vitalni ljudski interes i od njih nećemo odustati. U Starom Gradu su zbog specifičnog položaja i urbanističkog uređenja, škole i njihova okolina su jedine adekvatne institucije i prostori za školske i vannastavne, kulturne i sportske aktivnosti mladih. Ne govorimo samo o zgradama, nego o školi kao instituciji od značaja za Stari Grad i Sarajevo općenito, stoga ćemo se oštro suprotstaviti svemu što može ugroziti opstanak i rad škola”, istakao je Irfan Čengić.

U zaključku kog je Vijeće Općine usvojilo Vlada KS se poziva da poštuje odluke Ustavnog suda FBiH, te se navodi da, ukoliko dođe do spajanja osnovnih škola u općini Stari Grad Sarajevo bez saglasnosti Općine, Vijeće daje ovlasti općinskom načelniku da pokrene sve pravne radnje s ciljem zaštite prava na lokalnu samoupravu. Ovaj zaključak bit će upućen Vladi KS, premijeru Vlade KS, nadležnom ministarstvu i školama.

O ovoj problematici na sjednici Vijeća govorio je i Muamer Mekiš, šef  Kluba vijećnika SDP BiH u Starom Gradu. “Pozivam aktuelnu vlast da se pozabavi problemom dvije škole pod jednim krovom i neka ukidaju tu pojavu, a ne da u Sarajevu prave jednu školu pod tri krova”, poručio je Muamer Mekić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.