Sarajevo

Čengić: Sistem preopterećuje i sapliće obrtnika

Desetine hiljada obrtnika u FBiH vrijedno rade i doprinose punjenju budžeta, država im nažalost uzvraća komplikovanim procedurama i sapliće ih nepovoljnim zakonskima i propisima. Na tu temu Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH danas je održao sastanak s predstavnicima Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sadašnji sistem je preopteretio obrtnika nepotrebnom papiorlogijom i formalnostima i jednostavno ne dopušta obrtniku da razvija svoj posao, a mnoge u startu odbije od pokretanja obrta i samozapošljavanja. Kakav je to apsurd u zemlji koja vapi za poslom i radnim mjestima. Najveća žrtva ovakvog sistema su upravo mali obrti, oni koji danonoćno rade za dadžbine i minimalnu zaradu.

Novi zakoni koje je vlast nedavno predlagala su od lošeg mogli napraviti gore, ali srećom nisu prošli. Suludo je zakonska rješenja o obrtu raditi mimo obrtnika i prilagođavati ih MMF-u umjesto našim ljudima koji od toga žive. Sva buduća zakonska rješenja mogu se raditi samo u partnerskom odnosu s obrtnicima, a nikako mimo njih” Istakao je Čengić.

Predsjednik obrtničke komore FBiH Željko Babić je predstavio rješenja i principe za koja se zalažu obrtnici i izrazio spremnost da Obrtnička komora uzme učešće zajedno sa budućom Vladom FBiH u formulisanu zakonskih rješenja koja će pomoći obrtnicima. Istaknuta je i važnost izmjena i dopuna i nekih drugih zakona koji također utiču na obrtnike, komplikuju njihov svakodnevni rad, sputavaju ih administrativno i nameću im nepotrebne troškove koji, na kraju, uopšte ne idu državi.

Aktuelna Vlada FBiH nije uspjela donijeti nova zakonska rješenja, jer je predložila zakon koji nije dobio podršku Obrtničke komore ali ni parlamentaraca, zbog čega je SDP BiH u svome Planu 10 predstavio svoja rješenja za obrt i samozapošljavanje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.