Izbori moraju biti odraz volje građana

Čengić: Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva

Aktuelna vlast je 2016. izmijenila izborni zakon tako da je prag unutar kandidatske liste povećan sa 5% na 20%. Što u praksi znači jedan vid zatvaranja listi, odnosno da bez obzira na broj glasova u većini slučajeva u parlamente će ulaziti one koje je stranka postavila na visoko mjesto. Irfan Čengić, Generalni sekretar SDP BiH, ističe da izbori moraju biti odraz volje građana, a ne visokopozicioniranih stranačkih funkcionera.

“Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva. Smatram da se unutarpartijski prag treba spustiti na 10% kako bi svi kandidati imali realnu mogućnost ući u parlamente u skladu s voljom birača iskazanom na izborima.” istakao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Socijaldemokratska partija BiH, ali i organizacije civilnog društva, upozoravale su prilikom usvajanja ovog zakona da je u pitanju korak unazad u izbornom zakonodavstvu, ali se vladajuća većina nije obazirala na te primjedbe.

Čengić je dodao i to da bi se u parlamentarnoj proceduri uskoro mogla pokrenuti izmjena ove odredbe te očekuje i od drugih stranaka da ipak građanima prepuste izbor parlamentaraca, a ne kadrovskim križaljkama stranaka. Ukoliko ne dođe do izmjene imati ćemo parlamentarce koji su imali manje glasova od svojih kolega na istoj listi, a izabrani su.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.