Čengić: Novi prostor za muzej koji čuva neprocjenjivo važne predmete iz proteklog rata

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 uskoro bi trebao dobiti nove, veće, prostorije po simboličnim cijenama. Irfan Čengić, Generalni sekretar SDP BiH i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad je zajedno sa načelnikom Općine Ibrahimom Hadžibajrićem, zvanično posjetio ovaj muzej, gdje je dogovoren novi prijedlog za podršku Općine.

Sa aktuelnom postavkom muzeja upoznao ih je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH. Inače ovaj muzej se nalazi u samom srcu Starog Grada u ulici Ferhadija 17, a svjetlo dana je ugledao prošle godine u julu mjesecu, od kada je oko 20.000 posjetilaca pogledalo njegov bogat sadržaj. Kao jedan od gorućih problema muzeja, Mešković je naveo manjak prostora.

„Prostorije u kojima se Muzej trenutno nalazi nisu dovoljne, a upravo smo dobili priliku da ovom muzeju dodijelimo znatno veći prostor, što će biti na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća. Zaprepastio nas je podatak da muzej trenutno BH Pošti plaća oko 2600 KM za poslovni prostor od 160 kvadrata. Očekivali smo daleko veću senzibilnost i društvenu odgovornost od jedne javne kompanije“, naglasio je Čengić nakon posjete Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida.

„U Starom Gradu smo ustanovama kulture od značaja do sada uvijek izlazili u susret, a to planiramo učiniti i sa ovim muzejom koji čuva neprocjenjivo važne predmete iz proteklog rata i održava kulturu pamćenja. Također želimo nagraditi aktivnost i atraktivnost muzeja koji bilježi ogromnu posjetu i koji se za kratko vrijeme pozicionirao kao važna tačka za osobe koje posjećuju Sarajevo i koje žele znati više o proteklom ratu. Novi prostor koji namjeravamo ustupiti Muzeju će biti na jednako dobroj lokaciji, imati će stotinjak kvadrata više i omogućiti će izlaganje velikog broja drugih predmeta koje muzej sada drži u svom depou“, ističe Čengić.

„Mnogi stranci imaju mišljenje da su se ratni sukob i zločini desili samo u Sarajevu i Srebrenici. Međutim dolaskom ovdje, na vrlo vjerodostojan, simboličan, slikovit, ali i vrlo potresan način, mogu saznati o karakteru rata u cijeloj Bosni i Hercegovini i brutalnom stradanju nevinih civila“ kazao je Mešković, koji je načelniku Hadžibajriću i dopredsjedavajućem Čengiću u detalje predstavljao dijelove muzejske postavke.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.