Reagovanje na istup Fadila Novalića, premijera FBiH

Čengić: Novaliću, ne laži o bolesnoj djeci!

Nakon gostovanja Fadila Novalića (SDA) na televiziji N1 u kojem je izjavio da nema zakonskog rješenja da pomogne Roditeljskoj kući za roditelje djece oboljele od raka, reagovao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH. On je podsjetio da je Vlada FBiH koju vodi Novalić i SDA odbila amandman na budžet koji je predložio SDP, a kojim bi se osigurala sredstva za finansiranje Roditeljske kuće odnosno udruženja građana koje provodi taj projekat.

“Novaliću, ne laži o bolesnoj djeci, navikli smo na tvoje laži o autoputevima, penzijama, neusvajanju zakona, provođenju reformske agende, namjenskoj industriji, radnim mjestima, i brojnim drugim pitanjima, ali laganje o bolesnoj djeci je novi nivo beščašća čak i za vlast na čelu sa SDA.

Nije tačno da je potrebno mijenjati bilo kakav zakon kako bi se Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka mogla finansirati.  Odbili ste amandman na budžet kojim se trebalo osigurati finansiranje Roditeljske kuće. Udruženje građana Srce za djecu oboljelu od raka može biti budžetski korisnik, kao i stotine drugih udruženja građana i nevladninih organizacija koja su već na budžetu bez promjene bilo kakvog zakona. Ako ne znate kako se to radi, u što sumnjam, možete doći u Općinu Stari Grad da vidite kako se bez problema mogu izdvojiti sredstva za rad Roditeljske kuće” poručio je premijeru Irfan Čengić.

Premijer Novalić je u gostovanju iznio neistine koje prenosimo u cjelosti : ”Mi nismo mogli naći sistemsko rješenje, naš Zakon ne poznaje rješenje da se roditeljska kuća uvuče u sistem. Ali je bila poenta da za održanje roditeljske kuće treba 145.000 maraka što nije veliki novac. Samo jednom večerom smo skupili 260.000 maraka. Morate mijenjati Zakon u zdravstvu, morate uspostaviti sistem vlasništva nad kliničkim centrima. Vlada ima ograničene mogućnosti kad je u pitanju zdravstvo”, rekao je premijer Novalić gostujući na N1 televiziji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.