Čengić: Formirati ministarstvo za lokalnu samoupravu

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić dostavio je inicijativu za izmjene zakona kojom bi se unutar postojećeg broja minisitarstava u Vladi FBiH formiralo i ministarstvo nadležno za lokalnu samoupravu.

“Općine i gradovi su nivo vlasti koji najbolje funkcioniše u Bosni i Hercegovini, zbog čega smatram da je potrebno formirati federalno ministarstvo koje bi bilo na usluzi jedinicama lokalne samouprave u FBiH, ali isto tako vršilo nadzor nad njihovim radom” ističe ovim povodom Čengić.

Zastupnik Čengić je ujedno i predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH koja je inicijativu za formiranjem ministarstva podržala na svojoj sjednici te uputila preporuku Vladi FBiH da radi na osnivanju ovog ministarstva.

Formiranje ministarstva nadležnog za lokalnu samoupravu je i zahtjev Saveza općina i gradova Federacije BiH koji je upućen Vladi FBiH prije 12 godina.

Komisija za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH jednoglasno je podržala i prijedlog sporazuma između PD Parlamenta FBiH i Saveza općina i gradova FBiH koji će biti potpisan u toku godine.

Na ovaj način SOG FBiH će biti značajnije uključen u procese donošenja zakona koji su bitni za jedinice lokalne samouprave. Potpisivanje ovog sporazuma je zakonska obaveza još iz 2006.godine.

“Kao predsjednik komisije sam obavio razgovore i sa predstavnicima UNDP-a koji su u sklopu projekata jačanja uloge mjesnih zajednica u sistemu lokalne samouprave pripremili odredene zakonske izmjene koje bi se mogle uskoro naći pred zastupnicima. Sve sa ciljem jačanja djelovanja lokalnih samouprava u FBiH” dodaje Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.