Sarajevo

Ćavar o (ne)usvajanju Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Ćavar je novinarima potvrdio da će Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu s uputom Vijeća ministara BiH sačiniti novi tekst nacrta zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Slika

Doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina u toku dva mjeseca mora pokazati da je ostvarila napredak u vezi s usvajanjem zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i na planu izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koje tretiraju ovu problematiku.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s (ne)usvajanjem spomenutog zakona, Ćavar je novinarima potvrdio da će Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu s uputom Vijeća ministara BiH sačiniti novi tekst nacrta zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kako bi hitno bio upućen u parlamentarnu proceduru, te kako ne bi došlo do "aktiviranja" ocjene o javnoj neusklađenosti BiH u toj oblasti.

– Do aktiviranja ove ocjene o javnoj neusklađenosti BiH će doći, automatski, 1. juna, ukoliko se ništa ne desi o pitanju usvajanja i izmjena spomenutih zakona – upozorio je doministar Ćavar.

Podsjetimo, Vijeće Evrope (VE) upozorilo je na dramatične posljedice s kojima bi se BiH i njen cjelokupni privredni i finansijski sistem mogli suočiti ukoliko izostane odgovarajuća aktivnost na planu kreiranja spomenutog zakonskog okvira.

U vezi s tim, Vijeće Evrope – Direkcija za informaciono društvo i akciju protiv kriminala je uputilo pismo na više relevantnih adresa u BiH u kojem se insistira na usvajanju, odnosno usklađivanju spomenuta dva zakona s preporukama Komiteta eksperata VE za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti – Moneyvala.

U suprotnom, u slučaju upućivanja javne izjave mogle bi nastupiti ozbiljne ekonomske posljedice za BiH i njene građane, a, među ostalim, to bi dovelo do pojačanog nadzora i provjera novčanih transakcija u i iz BiH i umnogome otežalo slanje novčanih pošiljki u BiH i iz inozemstva.

Spektar sankcija koje bi se primjenjivale prema BiH, ukoliko bi bila stavljena listu zemalja visokog rizika (tkz. "siva-lista") je voma širok, te uključuje primjenu specifičnih mjera od dubinske analize i poboljšanja mehanizama izvještavanja o svim finansijskim transakcijama, do odbijanja osnivanja predstavništava finansijskih institucija BiH u inozemstvu, kao i zabranu finansijskim institucijama da osnivaju predstavništva u BiH, pa do jačanja povećanja revizije podružnica finansijskih institucija sa sjedištem u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.