Pranje novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Ćavar o aktivnostima na izradi novog zakona

Ćavar je u tom kontekstu upozorio da BiH do 1. juna mora usvojiti dva spomenuta zakona, te da će u suprotnom javno saopćenje o neusklađenosti BiH, koje je usvojeno na 44. plenarnom sastanku MONEYVAL-a, biti objavljeno i proslijeđeno svim zemljama koje su uključene u taj proces

Slika

Doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar izjavio je danas za Agenciju Fena da su u toku aktivnosti na izradi novog teksta zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u skladu sa zaključkom Vijeća ministara BiH od 4. aprila.

Podsjetio je na činjenicu da je Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti – MONEYVAL donio odluku da će 1. juna ove godine, ukoliko dotada Parlamentarna skupština BiH ne usvoji zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i ne donese novi zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, biti objavljeno saopćenje o neusklađenosti BiH s međunarodnim standardima u toj oblasti.

Ćavar je u tom kontekstu upozorio da BiH do 1. juna mora usvojiti dva spomenuta zakona, te da će u suprotnom javno saopćenje o neusklađenosti BiH, koje je usvojeno na 44. plenarnom sastanku MONEYVAL-a, biti objavljeno i proslijeđeno svim zemljama koje su uključene u taj proces.

Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH je, u međuvremenu, zaprimilo dopis – zvanični izvještaj o angažmanu bh. delegacije i zaključcima 44. plenarnog zasjedanja MONEYVAL-a, kao i originalni prijevod izjave "o javnoj neusklađenosti BiH", koji su proslijeđeni nadležnim institucijama BiH, a radi blagovremenog poduzimanja daljnjih aktivnosti.

Podsjetimo, Vijeće Evrope ranije je upozorilo na dramatične posljedice s kojima bi se građani BiH i njene institucije, odnosno njen cjelokupni privredni i finansijski sistem mogli suočiti, ukoliko izostanu odgovarajuće aktivnosti na planu kreiranja spomenutog zakonskog okvira.

Eventualno, neispunjavanje definirane obaveze za BiH i njene građane bi ishodilo ozbiljne ekonomske posljedice i širok spektar sankcija, a, među ostalim, to bi dovelo do pojačanog nadzora i provjera novčanih transakcija u i iz BiH i umnogome otežalo slanje novčanih pošiljki u BiH i iz inozemstva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.