Besima Borić za Oslobođenje

Čast mi je biti kandidatkinjom za predsjednicu SDP-a

Nadam se da smo svi shvatili da su SDP-u potrebne suštinske promjene, a to neće biti moguće sa istim ljudima na odlučujućim funkcijama

Slika• Gospođo Borić, jedina ste žena među kandidatima za predsjednika SDP-a, koji će biti biran na vanrednom kongresu, početkom decembra. Može li najjača oporbena stranka imati predsjednicu na svom čelu?

– Najprije, meni je čast biti kandidatkinjom za predsjednicu SDP-a BiH. Značajna je činjenica da se među kandidatima našla i jedna žena, što je rijetkost u bh. političkom životu i ne samo u BiH. Time SDP pokazuje da se počeo otvarati i demokratizirati. Da li će uspjeti do kraja pokazati da želi promjene, to će zavisiti od opredjeljenja delegata i delegatkinja na Kongresu. U ovom trenutku, nije baš jednostavno odgovoriti na vaše pitanje, ali mi se čini da bi izborom predsjednice SDP preskočio mnogo nepotrebnih događaja koji će mu samo oduzeti vrijeme na putu ka daljoj demokratizaciji.

Drugačije lice

• Mislite li da možete pobijediti protukandidate, prije svega one bliske sadašnjem predsjedniku stranke Zlatku Lagumdžiji poput Nermina Nikšića?

– Moj drug Nermin Nikšić ima bolju startnu poziciju, jer su mu sve stranačke i druge poluge vlasti na raspolaganju, uključujući podršku i sadašnjeg predsjednika. Ne vidim druge prednosti. Naravno, mislim da bi i pored toga bilo bitno da se najuže rukovodstvo SDP-a u ovim izborima povuče i pruži šansu nekom drugačijem načinu, drugačijem licu SDP-a, a ako se to dogodi, šanse su na mojoj strani i na strani meni sličnih.

• Da li je istina da ste podržali Željka Komšića kad je najavio izlazak iz SDP-a u zahtjevima za obračun s nečasnim radnjama u partiji, pa i kriminalom?

– Željko Komšić nije u najavi svog odlaska iz SDP-a rekao razloge zbog kojih ide, osim temeljnog neslaganja sa sporazumom između SDP-a i HDZ-a BiH oko vrijednosti glasa u odnosu na izbornu jedinicu, da nas zajedno podsjetim na to. Tačno je da smo i Slobodan Popović i rahmetli Hasan Bećirević i ja stali tada uz Željka. Znamo kako su svi završili. Ostala sam samo ja, koja je zbog te činjenice često na meti, ali sam se održala, branim svoje stavove i nisam na prodaju.

• Kako komentirate priče da su određeni krugovi iz međunarodne zajednice, nezadovoljni radom SDP-a u proteklom mandatu, odlučili razbiti SDP i sadašnje rukovodstvo tako što su podržali i financijski Demokratsku frontu i prelazak nekih kadrova SDP-a u tu stranku?

– Čudno je sve to sa odlaskom Komšića i formiranjem novog političkog subjekta. Činjenica je da Željko Komšić nikada nije jasno rekao zašto je otišao iz SDP-a BiH. Nekako je to ostao dužan članstvu koje ga je zdušno podržavalo, a koje se osjećalo izdato nakon njegovog odlaska. No, šta god da je razlog bio tada, ja sam duboko ubijeđena da i međunarodna zajednica igra određenu, ponekad odlučujuću ulogu, da iz ciklusa u ciklus budi lažnu nadu našim građanima i građankama stvarajući nove političke subjekte i tražeći da se domaći političari dogovore, a suštinski neće da priznaju da je ova ustavna struktura sa svojim mehanizmima kočenja, koji se često zloupotrebljavaju, osnovni uzrok što ova zemlja ne može brže naprijed. Naravno, uz sve naše domaće slabosti.

• Da li je za neuspjeh na izborima kriv samo Lagumdžija ili je krivo cijelo rukovodstvo stranke i osjećate li se i Vi odgovornom? Hoće li Lagumdžija nakon Kongresa ostati počasni predsjednik SDP-a ili se potpuno povući iz rada partije?

– SDP je doživio brutalni gubitak glasova na izborima. Predsjednik SDP-a je organ i kao takav najodgovorniji. Bilo bi časno da je podnio ostavku i umnogome bi olakšao sve dalje događaje u SDP-u, a i za sebe bi priskrbio poštovanje. Naravno, ne možemo reći da je samo on kriv. Krivicu dijele i najbliži saradnici i cijelo Predsjedništvo. I sama osjećam odgovornost i to sam jasno rekla u svojoj diskusiji na Glavnom odboru. Moram reći da sam činila puno toga da stvari izgledaju drugačije i moja savjest je mirna. Nažalost, u svim ovim godinama sistematski je obesmišljavan politički aktivizam i marginalizirani su svi oni koji su imali drugačije mišljenje. Osim toga, oglušivali smo se na upozorenja javnosti, na odlaske značajnih ljudi, gubili saveznike i ostali sami. Na kraju nam je i dio članstva okrenuo leđa. Ljudi su nas kaznili jer smo im ubili nadu. Što se Lagumdžije tiče, bilo bi najbolje da on ostane samo član SDP-a i da se odmakne od mjesta odlučivanja, radi budućnosti SDP-a. Mi nemamo institut počasnog predsjednika, niti mislim da nam je to potrebno.

Dodatna greška

• Da li je istina da se Damir Hadžić povukao iz utrke za predsjednika SDP-a u korist Nermina Nikšića, a da je Hadžiću zauzvrat obećana sadašnja Nikšićeva pozicija – generalnog sekretara SDP-a?

– I sama sam čula te priče. To mogu biti samo dogovori mimo organa partije, a ne bih se čudila da je tako. To bi, dakle, bila dodatna greška. Nadam se da smo svi shvatili da su SDP-u potrebne suštinske promjene, a to neće biti moguće sa istim ljudima na odlučujućim funkcijama.

• Koje će suštinske promjene sadržavati novi Statut SDP-a?

– Otvorili smo proces novih demokratskih standarda u SDP-u, koji će se ogledati i u izmjenama Statuta. Osnovno je vratiti članstvo u poziciju kreiranja i odlučivanja i smanjiti mogućnost koncentracije moći u jednom čovjeku ili manjem broju ljudi. Svakako da se sve pokrenute izmjene neće moći dogoditi na vanrednom kongresu jer je kratko vrijeme, ali će sigurno doći do izmjena načina izbora predsjednika SDP-a BiH i predsjednika organizacija po vertikali, pretpostavljam sistemom jedan član – jedan glas, zatim uvođenje instituta referenduma putem kojeg će članstvo iskazati svoj stav o najkrupnijim pitanjima, ulasku u vlast, mogućim koalicijama i slično. Isto tako smo zatražili jaču opredijeljenost za radnička pitanja, konkretnije definiranje saradnje sa sindikatima i posebno puno integriranje rodne ravnopravnosti u sve naše politike. Ovaj proces će biti nastavljen i u susret redovnom kongresu, koji će biti održan krajem 2015, a koji će donijeti mnogo više novina i u programu SDP-a i u Statutu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.