Saša Grbić

Budžetske patriote tjeraju mlade iz RS-a

Republika Srpska treba zakon o sukobu interesa u skladu sa EU standardima a ne zakon koji podržava one koji su u sukobu interesa, poručuje zastupnik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske Saša Grbić.

-Predstavnici vlasti iz Republike Srpske su se obavezali provoditi 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, jedan od njih je novi evropski zakon o sukobu interesa ali očito da Vlada RS ne brine o građanima RS već samo o svojim funkcionerima.

Posljednji slučaj je još jedna kap koja preliva čašu, naime Komisija za žalbe Republike Srpske poništila je odluku kojom je utvrđeno da doskorašnji savjetnik Željke Cvijanović i bivši ministar u Vladi RS Slobodan Župljanin nije u sukobu interesa.

Župljanin tokom prošle godine bio istovremeno na funkciji savjetnika i predsjednika Organizacije starješina VRS koja se finansirala iz budžeta a u zakonu se jasno navodi da se postupak za primjenu sankcija može pokrenuti u roku od dvije godine od kršenja zakona.

Dok nam mladi odlaze, u Republici Srpskoj se pravi sistem u kojem se dupliraju plate, naknade i uzimanje javnih prihoda.

Ne podržavam prijedlog izmjena i  dopuna Zakona o sukobu interesa koji predlaže Vlada Republike Srpske kojim se praktično pokušava ozakoniti ova pojava kod finansiranja neprofitnih organizacija. Njime će se omogućiti svim licima da u ovakvim slučajevima ostanu istovremeno i na javnim funkcijama i na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta “ako za to ne primaju platu”. Što je potpuno nelogično jer cilj tih osoba nije uzimati plate u udruženjima već koristiti javni novac iz budžeta, upozorava Grbić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.