Segmedina Srna-Bajramović

Budžet FBiH obiluje predizbornim stavkama sa vrlo upitnim načinom realizacije

Budžet Federacije BiH za ovu godinu usvojen je u do sada najvećem iznosu – 2,88 milijardi KM.

Budžet u iznosu od 2,88 milijardi KM usvojen je sa 33 glasa za, šest glasova protiv i šest suzdržanih. Za su bili delegati koji dolaze iz stranaka SDA, HDZ BiH-HNS i SBB, a protiv su bili iz SDP.
Delegatkinja SDP BiH u Domu naroda FBiH Segmedina Srna-Bajramović je u svom izlaganju istaknula da je vlast ovim budžetom pokopala Reformsku agendu.

„Analizirajući ovaj budžet, moram priznati da on pored finansijskih pokazatelja u smislu planiranja određenih konkretnih stavki, ipak šalje puno značajniju poruku u smislu karaktera ove vlasti.
Radi se o dokumentu koji je jedan od najvažnijih političkih dokumenata, u kojem vlast ima priliku konkretno pretočiti svoju retoriku, obećanja, propuštene prilike tj. politike u različitim oblastima.

Ono što generalno možemo zaključiti na kraju mandata jeste da je Reformska agenda davno pokopana stvar, da reforme u smislu isisivanja novca iz privrede i od građana daju rezultat, te da generalno rashodovna strana obiluje predizbornim stavkama sa vrlo upitnim načinom realizacije.

Međutim, sve navedeno u stvari pokazuje da je budžet najvećim dijelom budžet kontinuiteta u kojem svjedočimo da ne postoji niti društvena, niti politička snaga da se naprave reformski iskoraci.

Ovdje moram jasno istaknuti da i opozicija ima svoju odgovornost, ali ne i u ovom mandatu jer je uspostavljeni model vođenja vlade, i neka vrlo čudna partiokratija sa biznis liderstvom oduzela prostor i zastupnicima većine, a ne opoziciji da bude dio konstruktivne priče po bilo kojoj reformi. Sve što je planirano bilo je obavijeno velom tajne, ishitreno, bez procjene, vođeno neprincipijelno i traljavo, sukobljavajući zainteresovane grupe i pokušavajući da se politički profitira na društvenim podjelama.
U stvari, sve je bilo onako kako ne treba biti u ovoj složenoj zemlji !!!

Sve navedeno međutim predstavlja manji problem danas, koliko je efekat prije svega dugoročno štetan za generacije koje dolaze, i najvećim dijelom odlaze iz zemlje usložnjavajuci sam problem dodatno.

Ne želim da licitiram pojedinim stavkama, jer je priča o istim besmislena uzimajući u obzir da i amandmani većine budu odbijeni, pa imamo apsurdne situacije u kojima stranka koja ima svoje ministre izglasa budžet, a njeni parlamentarci predloze 200 amandmana koje vlada odbije.

Previše apsurda za jednu ovako malu zemlju, za ovako mali budžet u odnosu na nepravdu koju generiše i štetu koju pravi. Nevjerovatno je koliko se u budžetu oslikava egoizam politike koja planiranjem stavki više nego jasno šalje poruku da ne prepoznaje potrebu za rješavanjem osnovnih životnih prioriteta za koje je nadležna.

Dužni smo iz budžeta na milion strana, taj dug je nekome i pitanje kvalitete lične egzistencije, ali su realni milioni pretočeni u neralne projekte za interes još jednog mandata i novih spinova.

Osvrnut ću se na par stvari koje smatram važnim u kontekstu naših društveno političkih odnosa. U ovoj sali su se vrlo često iznosila određena obećanja, pa čak usvajali i zaključci koji se odnose na konačno dokidanje porodiljske diskriminacije. Nažalost, neki su u dobroj namjeri na takva slatka obećanja podržavali za uzvrat i katastrofalna zakonska rješenja kao što je Zakon o radu. Medjutim, i to nije bilo dovoljno, pa su žene političarke kao senzibilniji dio vladajuće politike , pokušale da iskoriste svoje pozicije organizujući okrugle stolove, koji su na kraju izgleda završili samo kao dokaz da su stolovi okrugli i da smo se svi zajedno ukrug izvarali, a porodilje ostale gdje su i bile sve ovo vrijeme, u centru diskriminacije. Navedeno samo potvrđuje lakoću obećanja, i političku impotentnost u ovako važnim stvarima.

Želim da budem jasna, ishodište svih većih prevara u ovom mandatu je poznato, karakterište ga biznis opsjednutost, politički amaterizam, loša statistika i neukrotiva verbalna akrobatika koja je, u većini slučajeva, uznemiravala javnost.

Žalosno je da smo potrošili 3 godine u kojima je Premijer postao najveća politička faca, ali ne po onome što je radio, nego po onome što je izgovarao:
Neki mladi odlaze iako imaju dobre poslove.. Život je lopta šarena, a to posebno važi za mlade ljude. BiH je prema nekim parametrima nezaposlenosti ispred pojedinih članica Evropske unije poput Španije i Portugala.Mi imamo manju nezaposlenost od Španije i Grčke. Mnogo smo uložili u poteve, ali to se ne vidi na pravi način. Nove akcize otvaraju pluća za novi zrak.

Danas sam pokušala da se izražavam koliko je to moguće jasno, s obzirom da se prošli put Premijer izjasnio kako ne razumije moje lingvističke postavke. Manji je problem naše međusobno nerazumijevanje naspram činjenice da smo mi potrošili mandat u kojem je najveći dio građana FBiH ostao uskraćen za uživanje u „bajkovitim“ reformama koje je premijer prezentovao u vremenu iza nas.

Činjenica je da su građani ove zemlje, u figurativnom smislu, kroz reforme platili poskupu kartu za bajku, samo do danas nisu shvatili da je ipak politika ta koja i dalje određuje ko će bajku i doživjeti.

Na kraju, jedna od važnijih stvari koju danas želim nevoljko istaknuti … Zahvaljujući mojim drugovima iz Kluba Srba, ova vlast je dobila priliku da se konstituiše, jer smo vrlo jasno pokazali da poštujemo izbornu volju građana, iako smo i tada smatrali da ne radimo ispravnu stvar za ovu zemlju. Na žalost, vrijeme iza nas je sve to i potvrdilo. Ako hoćemo da se iskreno pogledamo, svjedočili smo raznoraznim političkim sramotama koje nisu predstavljale niti reforme niti bilo kakav iskorak za građane ove zemlje. Nadam se samo da će period ispred nas biti pametniji, u interesu onih koji očekuju da opravdamo njihova očekivanja“, izložila je Srna-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.