Nikšić

Budućoj vladi ostavljamo manje dugova i obaveza

Ova vlada i ja kao premijer ne želimo novoj nametati bilo kakvu politiku – kaže Nikšić

Slika

Dosadašnji premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio ključne pokazatelje rada Vlade Federacije BiH u prošlom četverogodišnjem mandatu.

Izrazio je želju da javnost bude upoznata o stanju koju ova vlada ostavlja budućoj, za koju se nada da će biti imenovana što prije, jer se „neke političke odluke moraju donositi jako brzo".

– Ova vlada i ja kao premijer ne želimo novoj nametati bilo kakvu politiku – kaže Nikšić.

Vlada Federacije BiH u ovom mandatu održala je 205 sjednica, dok je Vlada u prethodnom mandatu održala u istom periodu 157 sjednica. Na ovim sjednicama utvrđeno je 327 zakona, naspram 167 zakona koje je utvrdila prošla Vlada, dok je razmatrano oko 6.000 tačaka dnevnog reda, što je gotovo oko 2.000 tačaka više od prošlog saziva Federalne vlade.

Kao prvi uspjeh Vlade naveo je da je broj zaposlenih povećan za nekih 10.000 radnih mjesta ističući da je u širem regionu Federacija BiH jedina koja ima rast broja zaposlenih dok svi drugi bilježe dramatičan pad.

– Doprinos tome u značajnoj mjeri dale su i aktivnosti Vlade FBiH. Posebno sam ponosan na to što smo ove godine u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje FBiH u aktivne politike zapošljavanja uložili oko 27 miliona KM. To je dalo efekte. Mi smo rekli da ćemo s tim otvoriti oko 10.000 radnih mjesta i to smo postigli. Ovo je dobar program i nadam se da će iduća Vlada nastaviti s ovom politikom, jer će imati na raspolaganju još i više novca nego smo mi imali, jer smo u međuvremenu vratili brojne dugove koji je više neće opterećavati – rekao je Nikšić.

Govoreći o dugovima kazao je da će „ova vlada FBiH budućoj ostaviti manje dugova i obaveza za nekih 500 miliona KM“.

Prvi put nakon rata Vlada FBiH, kaže Nikšić, nema ni marke duga prema demobiliziranim borcima, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, neratnim invalidima, kojima je u ove tri godine vraćeno oko 150 miliona KM, te je izvršeno povećavanje njihovih naknada u skladu sa zakonom i one su povećane za nekih 3,8 posto.

– U periodu mandata ove vlade verificirano je i vraćeno 196 miliona KM po osnovu duga za staru deviznu štednju. Vratili smo i oko 30 miliona KM po presudama zbog famoznog zakona o uštedama i tu smo napravili značajne uštede jer smo uspjeli dogovoriti sa sindikatom državnih službenika da ne plaćamo kamate – rekao je Nikšić.

Po njegovim riječima jedan od uspjeha Vlade jest i usvajanje zakon o vraćanju duga, čime je Vlada zaustavila trend gomilanja duga prema Fondu PIO koji je na dan imenovanja ove vlade iznosio 180 miliona KM.

– Do sada smo izmirili 61 milion KM, što je puno više nego je predviđeno po tom zakonu. Nadam se da će buduća Vlada nastaviti tu politiku. Znam da to nije dovoljno. Svjestan sam da penzioneri i dalje primaju jako niske penzije, ali u ekonomskim i političkim uslovima u kojima je djelovala ova vlada smatram da je to značajno postignuće – kaže Nikšić.

Navodeći da je ovo prva Vlada koja je u BiH smanjila plaće svima koji ih primaju iz budžeta za 4,5 posto naglasio je da su ukinute i prepolovljene brojne naknade na koje pravo imaju izabrani i imenovani zavničnici i državni službenici, te da su izdaci za materijalne troškove na nivou FBiH manji u prosjeku za 10 posto godišnje nego su bili prije.

Kada su u pitanju investicije, Federalna vlada je u protekle tri i po godine osigurala više od dvije milijarde KM investicija putem svojih javnih preduzeća i drugih institucija, izgrađeno je 67 kilometara autoceste u šta je investirano oko 1,2 milijarde KM.

Ove investicije, podsjetio je Nikšić, osigurale su zapošljavanje direktno 5.000 radnika, indirektno još dva puta toliko i zahvaljujući tome, ističe, Federacija BiH je izašla iz recesije u kojoj se nalazila kada je ova vlada imenovana.

U izgradnju i sanaciju magistralnih cesta u tri godine je investirano oko 170 miliona KM iz različitih izvora, te je Nikšić zadovoljan što je pokrenut projekt gradnje tunela i mostova preko prevoja Karaula između Tuzle i Sarajeva.

Investicije u energetskom sektoru su iznosile oko 800 miliona KM, od čega je do sada uloženo u rudnike oko 200 miliona KM, što je „najmanje 10 puta više sredstava investiranih u rudnike nego u 15 godina prije toga“.

Jedan od najvećih uspjeha Vlade FBiH, prema Nikšićevom mišljenju, jest revitalizacija namjenske industrije koja je, kako smatra, na putu da postane izuzetno važan segment ukupne bh. privrede.

U ovom trenutku, ističe, namjenska industrija Federacije BiH ima ugovorene poslove u vrijednosti oko 175 miliona KM.

– Proizvodnja i izvoz su utrostručeni, a u momentu dolaska ove vlade ove fabrike su praktično bile pred gašenjem, izuzev Ginexa Goražde. Najveće rezultate postigao je Igman Konjic koji je s 250 zaposlenih iz 2011. sada stigao na gotovo 1.000 zaposlenih radnika. Pretis Vogošća, BNT Novi Travnik, Binas Bugojno također su na putu da se vrlo brzo pridruže Igmanu, ukoliko se nastavi podrška Vlade prema ovim firmama – rekao je Nikšić.

Naglasio je uspjeh Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji nije bio uz funkciji kada je došla ova vlada, a koji je u prošlom mandatu prikupio 103 miliona KM, od čega je kantonima doznačio 42 miliona, a ostatak je investirao za ukupno 456 projekata širom FBiH.

U oblasti sporta, Vlada je odobrila oko 10 miliona KM brojnim klubovima i savezima. Zakonom o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima je omogućen otpis dugova i stvoreni uvjeti za spas brojnih klubova i saveza dok je Uredba o nagrađivanju prvi dokument koji regulira nagrađivanje ostvarenih vrhunskih rezultata. Do sada je po ovoj uredbi isplaćeno 704.000 KM sportistima, klubovima i savezima.

Nikšić smatra da su značajne reforme postignute u oblasti zdravstvenog sektora, jer je Vlada tri puta usvajala revidiranu listu lijekova, takozvanu esencijalnu listu čime je proširen broj lijekova koji su dostupni našim građanima, a istovremeno snižene su cijene, čime je ušteda na godišnjem nivou za ove namjene oko 48 miliona KM na nivou svih kantona.

Predloženi novi zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji predviđa alociranje sredstava zdravstvenog osiguranja u jedan centralni zavod zdravstvenog osiguranja, navodi da bi konačno izjednačilo sve građane u FBiH u smislu njihovog jednakog prava na zdravstvenu zaštitu, a istovremeno bi smanjilo troškove sektora zdravstva i sigurno unaprijedilo cijeli sistem.

– Nažalost, ovaj zakon je i dalje u Parlamentu i nadam se da će nova Vlada prepoznati značaj jedne ovakve reforme te da će nastaviti borbu za njegovo usvajanje- rekao je Nikšić.

Također, reforme su postignute, kako kaže, u oblasti krivičnog zakonodavstva, s obzirom na to da su usvojeni Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala te Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

– Ovi zakoni osiguravaju moćne alate pravosuđu te podrazumijevaju uspostavu specijaliziranih tijela u vidu Posebnog odjela Federalnog tužilaštva i Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH koji će biti nadležni za procesuiranje najtežih oblika kriminala i korupcije. U Nacrtu budžeta za 2015. godinu koji smo uputili u Parlament predviđena su potrebna sredstva za osnivanje i rad ovih odjela. Očekujem da VSTVBiH imenuje hrabre, odlučne i profesionalne sudije i tužioce koji će se posvetiti obračunu s kriminalom i korupcijom – kazao je Nikšić.

Zaključio je da su konačno razriješeni problemi koje smo imali u Aluminiju i Elektroprenosu BiH, a koji su ostavljeni od prethodnih vlada, navodeći da će se značaj ovoga početi osjećati već od iduće godine kada krenu značajnije investicije Elektroprenosa BiH koje su bile blokirane godinama.

– Već je raspisano oko 120 miliona KM vrijednosti tendera. Na kraju, sada nakon izbora i svih nesitina koje su o tome izgovorene želim istaknuti sljedeće. Kompanija Elektroprenos BiH je ostala državna, operativna područja prelaze entitetske linije i pokreću se investicije od više stotina miliona KM. Naredna Vlada ima veliku šansu osigurati da ovi poslovi pripadnu domaćim firmama i ako to uradi Elektroprenos BiH bit će jedna od najuspješnijih priča u poslijeratnoj BiH – rekao je Nikšić.

U tom smislu, u proteklom mandatu ocijenio je kvalitetnom saradnju s Vladom Republike Srpske jer je "plod te saradnje dogovor o elektroprenosu".

Odgovorno je potvrdio da je Vlada FBiH i institucije FBiH do sada pružila najveću pomoć u prvim danima poplava koje su ove godine zadesile BiH. Unatoč političkim opstrukcijama kaže da je usvojen set zakona namijenjen osiguravanju efikasnijeg sistema za obnovu.

– Prvi rezultati primjene tih zakona već su vidljivi na terenu. Od početka septembra u funkciji je i Fond za pomoć područjima stradalim u prirodnoj nesreći putem kojeg je do sada odobreno 11.300.000 KM za pomoć u obnovi stambenih objekata i privrednih društava.

U tom smislu zahvalio je svima koji su donirali sredstva na posebne račune otvorene za prikupljanje pomoći i uvjerio ih da je svaka marka utrošena namjenski i da se sve može vrlo lako provjeriti jer se svi ugovori o dodjeli sredstava objavljuju javno na web stranici Fonda.

Naglasio je da institucije FBiH još nisu dobile niti jednu jedinu marku koja je obećana na julskoj donatorskoj konferenciji.

Ono što ova vlada nije uradila, a što Nikšić smatra da je prijeko potrebno, jeste reforma države službe, što podrazumijeva dvije stvari. Jedna je daljnja racionalizacija javne uprave u smislu broja zaposlenih i njihovih troškova, a druga je što je još bitnije istinska profesionalizacija državne službe i uvođenje jasnog sistema odgovornosti.

Za zakon o uvezivanju radnog staža, odnosno na rješavanju ovog problema Nikšić kaže da će biti potrebno najmanje 700 miliona KM u narednih pet do deset godina.

– To je veliki novac i trebat će donijeti teške odluke da bi se on osigurao, jer će se morati štedjeti na nekim drugim stavkama kako bi se to osiguralo – rekao je Nermin Nikšić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je predstavio rezultate rada Vlade Federacije u posljednje četiri godine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.