Autorski tekst člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za Euronews

Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU – ali ona treba pomoć da stigne tamo

Naše opredjeljenje i sudbina su u EU, a brzina našeg putovanja ka ovoj uniji direktno će uticati na demokratiju i životni standard naših građana, piše član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović

Bosanci i Hercegovci već decenijama čekaju na dobre vijesti iz Brisela. Moji sunarodnjaci, kojima teške sudbine nisu strane, uvijek su znali da put prema članstvu u Evropsku uniju nije bez značajnih prepreka.

Put Bosne i Hercegovine je bio eho sopstvenih domaćih političkih problema dosad, te su godine nedostatka napretka u pogledu pristupanja u EU prouzrokovale gubitak nade mnogih, uprkos ličnom osjećaju pripadanja velikoj evropskoj porodici.

Sve se to promijenilo i moja je zemlja trenutno pred otvaranjem pristupnih pregovora s Briselom – posljednji korak koji u konačnici vodi ka punopravnom članstvu.

Nijedna strana ne smije dopustiti da izmakne ova prilika da budemo napokon ujedinjeni pod istom zastavom, posebno dok traje najkrvaviji konflikt na evropskoj teritoriji od Drugog svjetskog rata. Skoro trideset godina nakon jezivog rata na svom tlu, građani Bosne i Hercegovine vrlo dobro znaju koji su sve ulozi u pitanju.

Nekoliko je zemalja članica EU snažno zagovaralo da se već u decembru 2023. donese odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, usklađujući njen put s Ukrajinom i Moldavijom.

Evropsko vijeće je na kraju ipak slijedilo uslovnu preporuku Evropske komisije.

Na ovaj način Bosni i Hercegovini je poslana poruka da odluka o otvaranju pregovora predstoji čim se postigne odgovarajući napredak u narednim mjesecima.

Ipak, uprkos brojnim unutrašnjim opstrukcijama, u BiH je ostvaren značajan iskorak u procesu evropskih integracija.

Usvojen je set važnih zakona u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH. Predsjedništvo BiH je usvojilo niz važnih odluka i ratificiralo brojne sporazume koji jačaju regionalnu saradnju i evropski put Bosne i Hercegovine.

Otvaranje pregovora za članstvo bi bila važna politička poruka o spremnosti EU da s Bosnom i Hercegovinom pokrene proces koji bi proizveo suštinske i vidljive reforme.

To je proces koji bi sasvim sigurno imao pozitivne učinke na bosanskohercegovačko društvo u cjelini i koji bi značio priznanje i valorizaciju ostvarenog napretka na evropskom putu.

S druge strane, daljnje odlaganje i dugo čekanje dovodi do gubitka entuzijazma, ali i povjerenja građana u vjerodostojnost procesa evropskih integracija.

Prema istraživanju iz maja i juna 2023. godine, 73.3% građana podržava ulazak Bosne i Hercegovine u EU. To predstavlja snažan temeljni konsenzus za provedbu reformi na evropskom putu, nešto što Brisel ne bi trebao oklijevati da iskoristi.

Očekujem da će Evropsko vijeće u martu pružiti priliku Bosni i Hercegovini da demonstrira svoju posvećenost evropskim vrijednostima – priliku da ojačamo našu međusobnu povezanost i saradnju.

Prvobitni krivci za trenutnu blokadu na evropskom putu Bosne i Hercegovine su domaći „anti-Evropljani“.

Oni pokazuju nezainteresovanost za EU članstvo, jer znaju da ulazak u EU predstavlja usklađivanje sa EU zakonima i standardima.

Evropsko pravno okruženje bi značilo gubitak postojećih privilegija za mnoge od njih, a za neke bi značilo i gubitak slobode, jer su povezani s kriminalnim radnjama i korupcijom.

Jednako je bitno da EU izbjegne dodatne pogrešne računice vezane za Bosnu i Hercegovinu.

Neke od najvećih grešaka koje je EU napravila uključuju njenu nespremnost da dosljedno provodi evropske principe i standarde u BiH; blaga politika prema destruktivnim političarima koji otvoreno prijete Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i nevoljkost da se sankcionišu ekstremni političari, koji prijete miru u BiH i širem regionu Zapadnog Balkana.

Da je Brisel zauzeo odlučniji stav tokom posljednjih deset godina, Bosna i Hercegovina bi bila pošteđena mnogih kriza, a ovaj dio Evrope bi bio mnogo stabilniji.

Međutim, postoje naznake da dolazi do promjene. Nakon mojih posjeta 2023. sjedištu NATO-a i EU u Briselu, uz naknadne posjete Parizu, Berlinu, Washingtonu i Londonu, uvjerio sam se da podrška Zapada Bosni i Hercegovini jača.

Tokom posjete Saveznoj Republici Njemačkoj razgovarao sam s kancelarom Olafom Scholzom i dobio jasne i nedvosmislene poruke da Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu.

Ohrabrujuće poruke dobio sam i od predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona tokom posjete Francuskoj. Tokom našeg razgovora u Jelisejskoj palati predsjednik Macron je pružio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Bosni i Hercegovini je potrebno više takve vrste podrške. EU bi u narednom periodu trebala snažnije i konkretnije jačati proevropske i demokratske snage zemlje.

Izuzetno je važno da se ne zaboravi činjenica da proruske i separatističke snage unutar entiteta Republika Srpska (RS) namjerno blokiraju i evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini već šesti mjesec traje otvoreni napad na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. – čiji djelovi de facto čine Ustav Bosne i Hercegovine – i ustavni poredak zemlje.

Stanje je ekstremno ozbiljno. To nije samo moja lična ocjena, već i stav iznesen od strane skoro svih ključnih lidera na Zapadu.

Shodno tome, Zapad bi trebao zaustaviti sva antidejtonska i protuustavna djelovanja, od kojih je prvo na redu nadolazeće obilježavanje 9. januara „Dana RS“, praznika za kojeg je Ustavni sud BiH donio odluku da je diskriminatoran i protuustavan.

Uprkos konačnim i obavezujućim sudskim odlukama, entitetski lideri uporni su u nezakonitom obilježavanju tog događaja, održavajući kontinuiran, opasan i sistematski napad na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine.

Ako se pokušaji rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ne zaustave, izostanak djelovanja mogao bi se protumačiti kao ohrabrenje da se pređe u sljedeću fazu povećanja tenzija, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijele regije.

Znajući šta sada zna, nakon skoro dvije godine ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, Zapad može i treba spriječiti da eskalacija tog rata izazove sukobe na Zapadnom Balkanu i dalje širom Evrope.

Još od sticanja nezavisnosti 1992. godine, budućnost Bosne i Hercegovine čvrsto je vezana za budućnost Evrope.

Ukoliko EU pokaže spremnost da pozitivno iskoristi geopolitičke, geoekonomske i geokulturne prednosti Bosne i Hercegovine, od toga će imati koristi i EU i naša zemlja.

S obzirom na geopolitičku dinamiku koja se razvija, postoji hitna potreba da EU strateški razmotri ubrzani i prilagodljiviji pristup politici proširenja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje regiona.

Pored toga, ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU predstavljalo bi, ne samo jačanje ekonomske i političke veze, već i uspostavljanje novog oblika solidarnosti i zajedničkih vrijednosti od suštinskog značaja za evropski identitet u cjelini.

Naše opredjeljenje i sudbina su u EU, a brzina našeg putovanja ka ovoj uniji direktno će uticati na demokratiju i životni standard naših građana.

Bosna i Hercegovina je u srcu Evrope, a mjesto koje joj pripada je unutar EU.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.