Nikšić:

Buduća vlada treba da kaže hoće li nastaviti aranžman s MMF-om

U budućim uvjetima MMF-a, navodi, spominje se Zakon o radu, koji Federalna vlada nije prihvatila kao novi uvje

Slika

Buduća Vlada treba da kaže hoće li nastaviti stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), hoće li možda otvoriti priče o novom aranžmanu i koji su to uvjeti koje će imati s MMF-om – kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu dosadašnji premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

U budućim uvjetima MMF-a, navodi, spominje se Zakon o radu, koji Federalna vlada nije prihvatila kao novi uvjet.

– Nije u pitanju otkazni rok u Zakonu o radu. Osnovni problem kada je u pitanju Federacija, zbog čega mi još nemamo taj zakon o radu, a imamo ga potpuno završenog koji je bio dva- tri puta na Ekonomsko-socijalnom vijeću tiče se pitanja prestanka kolektivnih ugovora – rekao je Nikšić.

Izmjene Zakona o radu poslodavcima trebale bi, kako navode iz Ureda MMF-a u Sarajevu, olakšati zapošljavanje novih radnika, a istodobno umanjiti značaj kolektivnih ugovora. Iz MMF-a ističu da radno zakonodavstvo opterećuje poslodavce i usporava rast zaposlenosti i investicija.

U tom smislu, naglašava da „naši ekonomski socijalni partneri imaju različite poglede, a sindikati misle da samim time protekom određenog roka ne može prestati važiti kolektivni ugovor, a poslodavci misle da protekom određenog roka mora prestati važenje kolektivnog ugovora".

– Mi smo ponudili i to je jedan od zaključaka Ekonomsko-socijalnog vijeća – da se naši ekonomsko socijalni partneri prvo pokušaju usaglasiti. Nažalost, vjerovatno i oni očekujući šta će biti rezultat nedavnih izbora u BiH nisu baš ni žurili s time. To je nešto što će čekati sigurno rješenje i što će biti, pretpostavljam, jedan od uslova MMF-a, jer što bi BiH bila izuzetak kada je to bio uslov i Srbiji i svim drugima – kazao je Nikšić.

Uprkos svim političkim problemima i turbulencijama Nikšić je izjavio da je Vlada ispunjavala uvjete MMF-a navodeći da „smo više vraćali obaveza prema MMF-u, nego što smo po novom stand-by aranžmanu uzeli“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.