Budimo politički ispravni dugovječnici, a ne taoci destruktivnog nacionalizma!

Biti članom i aktivistom Socijaldemokratske partije za mene je čast. Biti dijelom države u kojoj nacionalističke stranke minder politikanstvom i monopoliziranjem nastoje pridobiti glasače i širu masu zarad foteljaških interesa podobnih, za mene je nužnost, a biti dio destruktorske indoktrinacije Stranke demokratske akcije – za nas mlade istinske socijaldemokrate podjednako je pogubno kao bilo koja vrsta psiho-fizičkog terora. A oni nam upravo to i rade – izgladnjuju nas, psihički nas uništavaju ne nudeći nikakav izlaz osim iz države, naplaćuju nam sve pa čak i vazduh, a htjeli mi to priznati ili ne – drže nas kao taoce svog destruktivnog nacionalizma.

Politički ispravan dugovječnik je onaj koji ne misli samo na sebe, već mu je pred očima uvijek šira slika – i komšije koji ne dijeli njegova načela, i onoga koji živi jednakost, solidarnost i jedinstvo cijeli svoj život! Kako mladima, tako i svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine prioritet moramo biti svi, ne isključivo sami sebi, jer samo na taj način ćemo imati alternativu ostanka, a ne odlaska, a oni to i žele postići! Ne dajmo im da nas društveno i politički eutaniziraju, da nas svojom “pseudokarizmom” ubijede da ne možemo ništa promijeniti jer možemo itekako – danas, sad! Ne dozvolimo bilo kome da nam nameće “osjećaj krivice” za stanje u kojem se nalazimo, jer drugarice i drugovi – krivi smo svi, ali mladi najviše ispaštaju!

Mnogo puta nam nameću grižnju savjest jer smo i pasivni. Mnogi od njih kao starije generacije ne znaju ili ne žele znati da smo kao klinci bježeći od granata još tada znali, ili smo bar nastojali razaznavati dobre i loše ljude, ne prema tezi kojem Bogu se klanjaju ili kako se zovu. Dakako, stariju generaciju ne posmatram isključivo. Jer socijaldemokrata se rodiš ili ne, ne postaješ preko noći. Pa su nas roditelji učili da budemo jednaki, solidarni i jedinstveni sa svima. Otuda i odgovor:  ne, nismo pasivni, ali tragamo za kritičnom masom – polazeći od nas posljednjih Titovih generacija pionira, pa do klinaca rođenih poslije nas.

Ta kritična masa i dalje, nažalost, ne postoji jer nas svakodnevno spinuju pogubnim dezinformacijama – kojem taboru i vjeri po imenu pripadamo, kojim jezikom se koristimo, koju historiju izučavamo i u finalu – “na čijoj smo strani bili u proteklom ratu”. Sve to, nas mlade ljude kojima ništa od navedenog nije važno, koliko god mi to htjeli ili ne – dovodi u poziciju subjektiviziranja percepcije, a ne objektivnog stava. Objektivan stav polazi od teze jednakopravičnosti, čemu nas i uči socijaldemokratska doktrina. Tu doktrinu jednostavno živiš, a živiš je da svima misliš dobro, ne samo sebi. Samo takva doktrina vodi prosperitetu, sve drugo su uzurpatori osobnog koristoljublja sa upaljenim senzorima svake dvije godine kada im treba glas za vlast.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.