Međunarodne institucije u BiH

Budimir će biti odgovoran za posljedice njegove odluke po građane

Na sastanku je, kako se navodi, ponovno istaknuta hitna potreba da se osigura potpuno funkcionalna pozicija ministra financija Federacije BiH koji bi omogućio provođenje reformi potrebnih za smanjenje pritiska na budžete oba entiteta

Slika

Uporno odbijajući da poništi ili izmijeni svoju odluku o smjeni ministra finansija FBiH Ante Krajine, predsjednik FBiH Živko Budimir će biti odgovoran za posljedice njegove odluke na građane, navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika u BiH.

"Pozivamo predsjednika Budimira i sve strane da poduzmu hitne korake kako ne bi došlo do značajnog ugrožavanja javnih finansija u Federaciji BiH", navodi se u saopćenju izdatom nakon sastanka koji su s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, u ponedjeljak u Sarajevu, održali predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Ureda visokog predstavnika.

Na sastanku je, kako se navodi, ponovno istaknuta hitna potreba da se osigura potpuno funkcionalna pozicija ministra financija Federacije BiH koji bi omogućio provođenje reformi potrebnih za smanjenje pritiska na budžete oba entiteta.

"Potpuno funkcionalno ministarstvo potrebno je i za neometano funkcioniranje institucija Federacije tako što će biti osigurane isplate svim budžetskim korisnicima u Federaciji BiH."

Predstavnici međunarodne zajednice izrazili su svoje bojazni da je odlukom od 3. januara 2014. predsjednik Budimir stvorio politički i pravni vakuum koji bi mogao imati ozbiljne posljedice po funkcioniranje institucija u Federaciji BiH i realizaciju budžetskih isplata koje se tiču najugroženijih grupa poput penzionera.

"Ukoliko ne bude riješena, trenutna situacija također može ugroziti sposobnost cijele BiH da ispunjava svoje obaveza prema kreditorima, te može ugroziti nastavak finansiranja iz sredstava MMF-a budući da provođenje smjernica dogovorenih s MMF-om u velikoj mjeri ovisi o postojanju potpuno funkcionalne pozicije ministra financija u Federaciji BiH", navodi se u saopćenju.

Iako bi bilo moguće izmijeniti neke pojedinačne zakone, kako bi se na taj način kratkoročno popunile neke od nastalih praznina, takva procedura ne bi rezultirala sveobuhvatnim rješenjem koje bi, kako stoji u saopćenju, osiguralo potpuno funkcionalnu poziciju ministra financija i potpuno funkcionalno Ministarstvo financija Federacije BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.