Brojne inicijative zastupnica SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, zastupnice SDP BiH Azra Okić, Mirela Memić i Amila Hodžić imale su nekoliko inicijativa.

Tako, na incijativu zastupnice Amile Hodžić, dolazi do značajnih Izmjena i dopuna Zakona o oružju i municiji.

“Zahvaljujem se MUP-a TK i ministru Midhatu Dobrnjiću što su prepoznali značaj ove Inicijative i u veoma kratkom roku pripremili Izmjenu i dopunu Zakona o oružju i municiji. Izmjenom navedenog Zakona građanima je omogućeno da u roku od šest mjeseci, od dana stupanja na snagu Zakona, podnesu zahtjev za produženje važenja isprava o oružju i municiji. Svi kojima je iz bilo kojeg razloga istekao oružni list, a propustili su raniji zakonski rok za produženje istog, neće biti obavezni dokazivati razloge kašnjenja.

Pozivamo građane, da stupanjem na snagu Izmjena i dopuna Zakona o oružju i municiji, ostvare svoje pravo i podnesu zahtjev za produženje isprava o oružju i municiji“, navela je Hodžić, koja je imala i inicijativu o organizovanju produženog boravka učenika u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu.

Zastupnica SDP Azra Okić je na sjednici Skupštine TK iniciralai tražila odgovor na dva poslanička pitanja:

Ko je nadležan za saniranje oštećenog mosta na rijeci Oskova prema izletištu Zlača, odnosno kada će oštećenje na mostu biti sanirano?

Kada će biti izrađen pločnik/trotoar na dijelu puta Živinice-Đurđevik-Stupari?

Zastupnica Mirela Memić je podnijela inicijativu Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Ministarstvu za sport, kulturu i mlade TK da u okviru svojih nadležnosti, sa svim relevantnim ustanovama, pristupe aktivnostima i donesu konkretne mjere koje će za cilj imati povećanje upisa djece u predškolske ustanove.

„I pored činjenice da su predškolske ustanove u nadležnosti gradskih i općinskih vijeća neophodna je intenzivnija podrška kantonalnih vlasti s ciljem povećanja upisa djece u predškolske ustanove. Smatram da Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK i Ministarstvo za sport, kulturu i mlade TK zajedno sa svim drugim relevantnim institucijama treba iznaći mogućnosti i dodatno stimulisati povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje i približiti ih što većem broju djece.

Prema procjenama, stopa upisa djece u BiH u javnim ili privatnim ustanovama sa akreditovanim programima uzrasta od 3-6 godina iznosi 25 posto i jedna je od najnižih u Evropi.

Rano uključivanje u POO priprema djecu da postanu produktivna radna snaga u budućnosti, ujednačava životne šanse djece iz porodica različitog socio-ekonomskog statusa, predstavlja važnu socijalnu investiciju, sprečava dugotrajne nepovoljne posljedice izloženosti dječjem siromaštvu i stvara pretpostavke za zdravu pronatalitetnu politiku“, navodi se u inicijativi Memić.