Saša Magazinović

Britansko – njemačka inicijativa nije ugrožena, jer je ona odavno postala inicijativa EU

Povodom rezultata referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, smatra da se Bosna i Hercegovina nalazi na vjetrometini međunarodnih dešavanja bez mogućnosti da utiče na njih.

“Odluku o izlasku Velike Britanije iz EU, dočekali smo potpuno nespremni, bez kredibilne aplikacije za članstvo, bez dostavljenog upitnika, što znači da je i kandidatski status daleko. To su ipak stvari na koje naše vlasti mogu uticati. Nadam se da nekome neće pasti na pamet da za svoj nerad potraži opravdanje u odluci koju su donijeli Britanci.

U ovom trenutku je važno reći da tzv. britansko – njemačka inicijativa nije ugrožena jer je ona odavno postala inicijativa EU.

Ne treba imati nikakve sumnje da će BiH, bez obzira na rezulatate referenduma, imati podršku, između ostalih i Londona i Berlina. Aktuelna vlast ima dvije politike: „valjda će biti dobro“ i „stranci će na kraju popustiti“. Ni jedna ni druga nam neće donijeti ništa dobro. Za Bosnu i Hercegovinu je sada važno da pokaže da ostaje na svom EU putu, te da se iskoristi narednih nekoliko dana na pokušaj postizanja unutrašnjeg dogovora koji bi garantovao da nećemo izgubiti najmanje godinu dana. Vlasti moraju ponuditi konkretne rezultate, a prije toga objasniti sebi, a onda i svima u zemlji i inostranstvu da su svjesni da nam je EU put potreban prije svega radi nas samih, a ne radi EU.

Ekonomske posljedice odluke da će Velike Britanija izaći iz EU se trenutno teško mogu predvidjeti, ali nije teško predvidjeti da će rezultat referenduma ojačati desničarske pokrete širom EU, pa i pokrenuti slične inicijative u drugim članicama. Mnogo je izazova pred EU, ali i pred samom Velikom Britanijom. Na žalost, refleksije globalne politike, bez mogućnosti da utičemo na te događaje, osjetit će se i u Bosni i Hercegovini. Ipak, ono na šta se može uticati iz BiH je kandidatski status i pristup evropskim fondovima i na to se vlasti trebaju skoncentrisati”, navodi u svojoj izjavi Magazinović.