Brdar: Deklaracija u Livnu je predložena samo da bi pobudila medijsku pažnju

Skupština Kantona 10 usvojila je Deklaraciju kojom se odbacuje Haška presuda bivšim visokim dužnosnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna kao i konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu koju je donio taj sud.

U Deklaraciji se ističe da “HZ HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom odbrane hrvatskih područja.”

“Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata”, stoji, između ostalog, u usvojenoj deklaraciji.

Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega će o ispravnosti Deklaracije odlučivati Ustavni sud FBiH.

Povjerenik SDP-a za Kanton 10 Jugoslav Brdar smatra da Deklaracija nema za cilj nikakvu zaštitu prava Hrvata, već isključivo da pobudi pažnju medija i da alarmira HDZ-ovo glasačko tijelo.

„Kao takva, mogla je biti donesena u Skupštini Zapadno-hercegovačke županije (ZHŽ), bez straha da bude odbačena od strane drugog konstitutivnog naroda jer je ta županija nacionalno homogena. Ali, to ne bi pobudilo interes medija a kamoli veleposlanika SAD-a“, smatra Brdar, dodajući da sumnja da je Deklaracija napisana „u kuhinji HDZ-a i doslovo bačena u Skupštinu u Livnu“.

„Ne bi me čudilo da je unaprijed dogovorena sa SDA da iz te stranke potegnu vitalni nacionalni interes. I kao takva je postigla cilj i kod Hrvata i Bošnjaka. Filmskim žargonom rečeno – klasik. A Srbi kao suzdržani. Nas se to ne tiče. Scenarij koji gledamo već četvrt stoljeća. Podsjeti me na jednu scenu s početka rata u Sloveniji samo što su glumci drugi. SDA: oni kao hoće treći, otcjepljenje i to a mi im ne damo. HDZ: evo mi hoćemo treći, kanal na hrvatskom i to, a oni nam ne daju“, kaže Brdar u komentaru za novinsku agenciju Patria. Ističe da za to vrijeme udruženi zločinački pothvat „u režiji HDZ-SDA, kojim je dječji doplatak od 30 KM izglasan u toj skupštini, ode u zaborav.“

Donošenje Deklaracije u Livanjskom kantonu osudili su i iz OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH, pozivajući političare da će okrenu budućnosti a ne prošlosti.

(Patria)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu