Brdar: Deklaracija u Livnu je predložena samo da bi pobudila medijsku pažnju

Skupština Kantona 10 usvojila je Deklaraciju kojom se odbacuje Haška presuda bivšim visokim dužnosnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna kao i konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu koju je donio taj sud.

U Deklaraciji se ističe da “HZ HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom odbrane hrvatskih područja.”

“Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata”, stoji, između ostalog, u usvojenoj deklaraciji.

Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega će o ispravnosti Deklaracije odlučivati Ustavni sud FBiH.

Povjerenik SDP-a za Kanton 10 Jugoslav Brdar smatra da Deklaracija nema za cilj nikakvu zaštitu prava Hrvata, već isključivo da pobudi pažnju medija i da alarmira HDZ-ovo glasačko tijelo.

„Kao takva, mogla je biti donesena u Skupštini Zapadno-hercegovačke županije (ZHŽ), bez straha da bude odbačena od strane drugog konstitutivnog naroda jer je ta županija nacionalno homogena. Ali, to ne bi pobudilo interes medija a kamoli veleposlanika SAD-a“, smatra Brdar, dodajući da sumnja da je Deklaracija napisana „u kuhinji HDZ-a i doslovo bačena u Skupštinu u Livnu“.

„Ne bi me čudilo da je unaprijed dogovorena sa SDA da iz te stranke potegnu vitalni nacionalni interes. I kao takva je postigla cilj i kod Hrvata i Bošnjaka. Filmskim žargonom rečeno – klasik. A Srbi kao suzdržani. Nas se to ne tiče. Scenarij koji gledamo već četvrt stoljeća. Podsjeti me na jednu scenu s početka rata u Sloveniji samo što su glumci drugi. SDA: oni kao hoće treći, otcjepljenje i to a mi im ne damo. HDZ: evo mi hoćemo treći, kanal na hrvatskom i to, a oni nam ne daju“, kaže Brdar u komentaru za novinsku agenciju Patria. Ističe da za to vrijeme udruženi zločinački pothvat „u režiji HDZ-SDA, kojim je dječji doplatak od 30 KM izglasan u toj skupštini, ode u zaborav.“

Donošenje Deklaracije u Livanjskom kantonu osudili su i iz OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH, pozivajući političare da će okrenu budućnosti a ne prošlosti.

(Patria)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.