Bošnjaci traže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na dopune Zakona o izvršnom postupku RS.

Slika

 Mirsad Đapo, dopredsjedavajući Vijeća naroda RS-a naveo je da Klub Bošnjaka smatra da se predviđenim dopunama koje je usvojila Narodna skupština RS-a povrijeđuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer se licima koja su prošla kroz logore, a riječ je o 150 hiljada uglavnom Bošnjaka,  uskraćuje pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete za pretrpljenje fizičke i duševne boli.

Vijeće naroda RS-a o ovoj inicijativi bi se trebalo izjasniti na sjednici zakazanoj za 30. juli, dok će se sjednica zajedničke komisijie Vijeća i Narodne skupštine održati tek koncem augusta, nakon što prođe kolektivni godišnji odmor parlamenta ovog bh. entiteta.

Klub Bošnjaka je prema Ustavnom sudu uputio i dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti određenog broja članova Zakona o državljanstvu RS kao i člana 1. stav 3. Zakona o unutrašnjem dugu RS-a.

U oba slučaja ocjena ustavnosti je zatražene, naveo je Đapo, jer navedeni  članovi  krše ustavne odredbe o ravnopravnosti Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u RS-u.

"Ovo su samo posljednji u nizu zakona koje je u protekle četiri godine donijela Narodana skupština RS, a zbog kojih Bošnjaci i Hrvati kao ravnopravni narodi u RS-u ne mogu ostvarivati svoja temeljna prava u svakodnevnom životu“, istakao je Đapo.

 Podvukao je da će politički predstavnici Bošnjaka  u RS-u  iskoristiti sve pravne mehanizme u zaštiti na ustavu garantovanih prava, te da će ukoliko to ne uspiju u BiH, zaštitu  tražiti pred Evropskim sudom za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović istakao je da je za bošnjački narod "neprihvatljiva praksa koja vlada u RS-u, a shodno kojoj se na jednoj strani donose diskriminirajući zakoni prema Bošnjacima, a na drugoj selektivno primjenjuju i oni zakoni u kojima je ravopravnost konstitutivnih naroda zagaranatovana".

Kao primjer naveo je Zakon o osnovnom obrazovanju koji se različito tumači od opštine do opštine i zbog kojeg su učenici iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša izgubili školsku godinu.

"Toj praksi se mora stati u kraj, jer vlasti RS-a ovakvim zakonodavstvom ljudima koji žele da se vrate ne daje prostor i adekvatan ambijent za povrataka“, istakao je Đapo.

Hadžiomerović je naglasio da Bošnjaci u RS-u izvršavaju sve svoje zakonske obaveze dok na drugoj od vlasti ništa ne dobijaju.

"Stoga je mišljenje većine povratnika da se na ovako stanje odgovori određenim vidovima građanske neposlušnosti“, zaključio je Hadžiomerović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.