Bakir Hadžiomerović:

Bošnjaci moraju poraditi na svojoj svijesti!

I velike svjetske sile, kaže Hadžiomerović, očekuju da se narod probudi, a od političkih lidera očekuju više kreativnosti, ideja i programa

Slika

Bakir Hadžiomerović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kaže da se Bošnjaci namaju razloga plašiti za svoju sudbinu u Evropi.

– Ne razlikujemo se od bilo kojeg drugog naroda. Ali je tačno da malo više trebamo poraditi na sebi, na svojoj svijesti – rekao je Hadžiomerović u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina posljednjih godina nalazi se u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji. Razarajući vjetrovi po Bosnu i Heregovinu dolaze sa više strana, a ponajviše od vodećih političara u Republici Srpskoj.

Teška situacija u zemlji ponajviše brine Bošnjake, koji su najbrojniji u Bosni i Hercegovini. Svaki udar na BiH, oni doživljavaju s najviše emocija.

– Bošnjaci sebi mogu pomoći tako što ćemo biti samosvjesni i što ćemo na svaki mogući način pokušavati da uradimo nešto korisno i za sebe i za zamlju u kojoj živimo – kaže Hadžiomerović.

– Potrebno je da bošnjački mentalitet, koji je posljednjih godina navikao da traži, da se sada preokrene u mentalitet koji daje i koji mnogo radi – dodaje on.

I velike svjetske sile, kaže Hadžiomerović, očekuju da se narod probudi, a od političkih lidera očekuju više kreativnosti, ideja i programa. Za to je najbolji primjer, podsjeća, nedavno održana donatorska konferencija u Briselu koja bi trebala uroditi plodom samo zato što su bh. vlasti pred svjetsku javnost izašli sa jasnim ciljevima i potrebama.

– Pojavljuju se oni koji čitavu priču oko položaja bošnjačkog naroda pokušavaju da dovedu u jednu atmosferu straha. Ali, nemamo se čega plašiti. Svako jutro kada se probudimo trebamo kazati „danas je vrijeme da uradim nešto dobro za sebe, za svog komšiju, za familiju“. To je ona Kenedijeva „ne pitaj šta domovina može uraditi za tebe, već šta ti možeš uraditi za domovinu“. Stanje će se sigurno promijeniti – kaže Hadžiomerović.

Ističe da treba pogledati ljude iz Bosne i Hercegovine koji su otišli da rade u inostranstvo. Veliki broj njih je napravio velike karijere i poslove.

– Jasno je da narodu treba velika podrška države i politike. Zbog toga se i politika u ovoj zemlji treba početi baviti zapošljavanjem, pravdom, vratiti u politiku moral… Kada se to desi i građani će cijelu stvar drugačije posmatrati – kaže Hadžiomerović, piše NAP.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.