Bosni i Hercegovini treba pobjeda SDP-a jer i našoj državi pomažu socijaldemokratske stranke iz EU

Predsjednik Pokreta “Snaga domovine” Ahmed Husagić i nekadašnji zvaničnik austrijske Socijaldemokratske partije (SPO), čovjek koji je vjerovatno najagilniji predstavnik bosanskohercegovačke dijaspore u ovom trenutku, govorio je za portal Bhdijaspora.net o brojnim aktuelnim temama.

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini traje. Kako vidite dosadašnje aktivnosti političkih partija i njihove programe?

Bilo bi logično da odgovor na ovo pitanje bude opširan jer imamo oko 100 političkih subjekata koji su kandidovali na ovim izborima. Nažalost to nije slučaj. Malo njih ima ozbiljan program rada.

Da li se ova izborna kampanja razlikuje od prethodnih koje smo imali priliku pratiti u prošlih dvadesetak godina?

Ne. Očigledno da su pojedine političke stranke i kandidati u prethodnim izbornim ciklusima i pored toga što nisu imali nikakav program uspjeli osvojiti dovoljan broj glasova za mandate pa su iz toga izvukli pouku da za obezbjeđivanje udjela u vlasti nije ni potreban program.

Šta je rješenje?

Podizanja izbornog praga na 5%. To bi dovelo ne samo do ukrupnjavanja političkih subjekata nego bi i demotivisalo sve one koji izlaze iz njih iz ličnog nezadovoljstva i prave nove a poslije trguju sa mandatima.

Da se osvrnemo malo na kandidate i političke partije?

Prije nego što počnemo sa tim pitanjem želim da istaknem da su preference za političke partije i kandidate moj lični stav a ne stav Pokreta Snaga Domovine koji okuplja ljude sa različitim političkim stajalištima. Svi su se okupili oko istog cilja, a to je jačanje probosanskih snaga u Entitetu RS.

Velika bitka će se voditi za članove Predsjedništva iz reda sva tri naroda. Pođimo od entiteta RS.

Kod izbora za člana Predsjedništva iz Entiteta RS kao i kod koalicije kod mene u ovom trenutku nema dileme i postoji samo jedan izbor, a to je Vojin Mijatović i Pokret za Državu.

Postoje kontroverze oko gospodina Mijatovića i razmišljanja da oduzima glasove opoziciji u korist kandidatkinje SNSD-a Željke Cvijanović?

Koja je razlika između pozicije i opozicije u Entitetu RS? Za mene vrlo mala. Jedni kažu hoćemo da se odcjepimo sad a drugi kažu, nemojmo sad nije trenutno vrijeme. Također, imali smo na predhodnim izborima istu situaciju gdje su probosanski glasači i glasačice dali podršku opozicionom kandidatu pa je taj opet izgubio.

Trenutna ispitivanje javnog mijenja pokazuju da i sa probosanskim glasovima kandidat opozicije gubi. Hoćemo li stalno ponavljati iste greške? Ja nisam za to. Zato ovaj put iskoristimo priliku i posijmo sjeme Bosanstva u Entitetu RS. Zadnjih 20 godina su ga oni koji otvoreno rade protiv države ali i oni koji nisu dovoljno ili su pogrešno radili, skoro ugasili.

U više navrata ste u intervjuima istakli važnost izbora Željka Komšića. Šta je sa izborom člana predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda?

U sadašnjoj konstalaciji političkih snaga na međunarodnom planu kao i zbog atmosfere unutar države, Dr.Denis Bećirović je u ovom trenutku najbolji izbor. Da kratko obrazložim. Svima je jasno koliko je važna međunarodna podrška Bosni i Hercegovini.

Činjenica je da naša domovina dobija najveću a mogu slobodno reći i jedinu istinsku podršku od strane socijaldemokratskih, liberalnih i zelenih partije iz svijeta. Zbog toga je važno u Predsjedništvu imati osobu koja će imati apsolutnu potporu tih političkih snaga jer dolazi iz istog političkog miljea.

Također se mora naglasiti da je bio jedan od najaktivniji delegata u Domu naroda, a to garantuje da bi i kao član Predsjedništva radio svoj posao vrijedno i savjesno. To je u najvećem interesu građana i građanki.

U jednom od nastupa je imao dosta emotivnu reakciju. Izašao je iz studija. Neki mu to zamjeraju i vide kao neuvažavanje gledalaca?

Emotivne reakcije u politici nisu dobre, ali su one ljudske i mogu se desiti svakom. Takve situacije ne bi trebale uticati na odluku glasača i glasačica o podršci nekom kandidatu jer one ne prejudiciraju kvalitet njegovog budućeg rada.

Imate li neku preferencu za političku partiju?

Moja podrška ide građanskim strankama jer samo one mogu uspješno voditi multietnička društva kao što je i bosanskohercegovačko. To najbolje znamo mi koji smo živjeli ili živimo u nekoj od zapadnoeuropskih država. Kada kažem građanske partije na prvom mjestu mislim na Socijaldemokratsku Partiju Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

Argumentacija je identična sa onom koju sam već predhodno obrazložio za članove predsjedništva s tim da bih dodao još jednu važnu stvar. Većina nas koji smo bili ili koji smo još aktivni u političkim partijama diljem svijeta kao što su Jasmina Hostert, Adis Ahmetović, Denis Begić, Aida Hadžialić itd. smo članovi socijaldemokratskih partija.

Iz te pozicije je puno lakše pomoći Bosni i Hercegovini ako su na vlasti političke partije građanske orjentacije odnosno sestrinjska partija.

Svaki funkcioner bilo koje socijaldemokratske partije u Europi kada dođete sa zahtjevom da se pomogne Bosni i Hercegovini će vas prvo pitati, ko je na vlasti tamo. Ako nema partnera koji su iz iste političke grupacije neće biti ni podrške sa argumentacijom: „zbog čega da pomažemo one koji su ideološki isti kao oni protiv kojih se borimo u sopstvenoj državi“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.