Lagumdžija na konferenciji EBRD-a „Investiranje u Zapadni Balkan“

Bosni i Hercegovini neophodne reforme za unapređenje poslovnog okruženja

Lagumdžija u Londonu predstavio investicione i poslovne prilike u Bosni i Hercegovini.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija, koji je i guverner Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, učestvovao je 24. februara 2014. godine u Londonu na konferenciji EBRD-a na visokom nivou „Investiranje u Zapadni Balkan“ (Investing in the Western Balkans).

Na konferenciji su predsjednici vlada, ministri i predstavnici poslovne zajednice zemalja Zapadnog Balkana, te predstavnici EBRD-a, Evropske unije i Svjetske banke prezentirali investicione i poslovne prilike u zemljama pojedinačno i regionu uopće, promovirali direktne strane investicije, kao i projekte prekogranične saradnje u regionu.

Dr. Lagumdžija je u okviru sesije o temi „Investiciona klima“ (Investment climate) predstavio investicione i poslovne prilike u Bosni i Hercegovini. Između ostalog je istaknuo da se prema ovogodišnjem Globalnom izvještaju konkurentnosti (GCI 2013-14) BiH trenutno nalazi na 87. mjestu u svijetu što predstavlja stalni rast u posljednje četiri godine. Kreditni rejting BiH prema agencijama Moody’s Investors Service i Standard & Poors, koje prate suvereni kreditni rejting BiH, ostao je isti i krajem 2013. godine (Moody’s Investors Service – „B3 sa stabilnim izgledima", Standard & Poor’s – „B sa stabilnim izgledima"). Spoljni dug BiH je na kraju 2013. godine iznosio 11 milijardi KM ili 36 posto BDP-a, što je najbolji pokazatelj u regionu. Samo u FBiH ove godine će biti vraćeno 750 miliona KM starih dugova, dok će od međunarodnih finansijskih institucija, MMF-a biti doznačeno samo 500 miliona KM. Fiskali deficit je najmanji u regionu i za četiri godine je smanjen sa 5 posto na 2,1 posto BDP-a.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da je poslovno okruženje u BiH u prošloj godini u neznatnoj mjeri poboljšano određenim aktivnosti entitetskih vlada kroz modernizaciju i pojednostavljivanje zakona o inspekcijama i zakona o preduzećima, kao i reformu registracije preduzeća. Ocijenio je da su za unapređenje okruženja potrebne i određene reforme, s ciljem poboljšanja političke stabilnosti, borbe protiv korupcije, podizanja efikasnosti javne uprave i administracije u institucijama BiH na svim nivoima vlasti, u cilju njene efikasnije i ekonomičnije organizacije, kao i orijentiranje na razvoj bazne ekonomije, sektora industrije i proizvodnje, kao osnove za otvaranje novih radnih mjesta, ekonomsku aktivnost i privlačenje novih stranih ulaganja.

Također, istaknuo je da je ohrabren najavama evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea da će Evropska komisija u narednom periodu imati novi, ekonomski pristup prema zemljama Zapadnog Balkana, a koji se odnosi na jačanje konkurentnosti, povećanje nivoa zaposlenosti i ekonomski rast.

„Postojeći zastoj u rješavanju određenih političkih pitanja, među kojima je i implementacija presude u slučaju „Sejdić-Finci“, sigurno ima određeni negativni utjecaj na sveukupnu sliku o BiH, ali isti ne treba da bude prepreka za ekonomski razvoj zemlje, što je i EU izgleda prihvatila sa novim pristupom prema našoj zemlji na putu ka evropskim integracijama, koji će se ogledati u ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, te ubrzanju razgovora  i  pružanju tehničke pomoći u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala“, naglasio je dr. Lagumdžija.

Dr. Lagumdžija je sa delegacijom iz BiH učestvovao na sastanku sa predsjednikom EBRD-a Suma Chakrabartijem, na kojem je bilo riječi o novim ulaganjima Banke u naš region, sa posebnim fokusom na investicije u mala i srednja preduzeća.

Na marginama konferencije dr. Lagumdžija se sastao sa delegacijom EBRD-a i tom prilikom je razgovarano o održavanju prezentacije poslovnih i investicionih mogućnosti Bosne i Hercegovine na predstojećem Godišnjem zasjedanju Odbora guvernera EBRD-a koje će u maju ove godine biti održano u Varšavi, čime će BiH biti jedina zemlja regiona koja će imati takvu prezentaciju.

Tokom boravka u Londonu, dr. Lagumdžija se sastao i sa Nigelom Caseyem, savjetnikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Davida Camerona sa kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u našoj zemlji, kao i potrebi novog pristupa Evropske unije prema BiH.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.