Lagumdžija razgovarao sa Jenkinsom i Yeem

Bosna i Hercegovina treba i hitnu i pomoć za obnovu i rekonstrukciju zemlje

Pomoć upućena u BiH ima dvije faze, prva koja se tiče urgentne pomoći pogođenim područjima i stanovništvu, dok će u drugoj fazi biti nužno osigurati dugotrajnu finansijsku pomoć za sanaciju šteta i obnovu i rekonstrukciju zemlje

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija susreo se danas, 20. maja 2014. godine sa direktorom Ureda za proširenje Evropske unije i Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih i commonwealth poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Owenom Jenkinsom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoytom Yeem.

Dr. Lagumdžija je Jenkinsa upoznao sa inicijativom da se što prije organizira donatorska konferencija za pomoć Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile BiH. Donatorska konferencija bi okupila na jednom mjestu potencijalne donatore, predstavnike međunarodnih finansijskih, humanitarnih i drugih organizacija. 

Također je naglasio da pomoć upućena u BiH ima dvije faze, prva koja se tiče urgentne pomoći pogođenim područjima i stanovništvu, dok će u drugoj fazi biti nužno osigurati dugotrajnu  finansijsku pomoć za sanaciju šteta i obnovu i rekonstrukciju zemlje.

U tom smislu je razgovarano o nužnosti iznalaženja novih kreativnih rješenja koja će omogućiti da BiH koristi postojeće fondove solidarnosti EU, te da bi za jačanje regionalne saradnje bila izuzetno dobra poruka da BiH, Hrvatska i Srbija zajednički nastupe u svojim zahtjevima prema EU.

Također je razgovarano o novom pristupu EU prema Bosni i Hercegovini, koji bi trebao biti izazov za domaće lidere u smislu takmičenja ko će uraditi više na rješavanju konkretnih problema građana BiH.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da je i aktuelna situacija sa poplavama pokazala nužnost strukturalnih i ustavnih reformi nakon izbora u pravcu uspostave efikasnije države.

Istaknuo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH pokrenulo inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se i naša zemlja priključi inicijativi partnerstva za otvorenu vlast – „Open Government Partnership“ te da bi i potencijalna donatorska konferencija mogla biti dio ovog projekta.   

Dr. Lagumdžija se zahvalio Jenkinsu na podršci i pomoći Ujedinjenog Kraljevstva, koje je kao interventnu pomoć uputilo 33 obučena spasioca i jedan avion sa opremom i čamcima u poplavom pogođena područja BiH.

***

Tokom razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoyt Yeem dr. Lagumdžija je ukazao na potrebu brzog organiziranja donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu kako bi se osigurala nužna sredstva za sanaciju šteta i obnovu i rekonstrukciju dijelova zemlje zahvaćenih poplavama.

Donatorska konferencija bi se mogla organizirati neposredno nakon procjene šteta izazvanih katastrofalnim poplavama, a za što će prema ocjenama eksperata biti potrebno nekoliko sedmica.

Dr. Lagumdžija je naglasio da se pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom poplavama treba odvijati u dvije faze. U prvoj fazi se radi o urgentnoj, humanitarnoj, pomoći koja će doprinijeti hitnom zbrinjavanju ljudi, snabdijevanju ljudi vodom, sprečavanju zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, osnovnoj medicinskoj pomoći ugroženom stanovništvu i osposobljavanju baznih komunikacija.

Druga faza, koja će trajati duže, odnosi se na pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama. Osim rekonstrukcije uništenih ili oštećenih javnih ustanova poput bolnica, škola, infrastrukture i sl. posebnu pažnju treba posvetiti i naći način kako pomoći privatnom sektoru, ne samo u sanaciji i obnovi njihovih stambenih objekata, nego i njihovih privatnih biznisa koji su u potpunosti uništeni.

U obje faze nužna je koordinacija pomoći sa predstavnicima  međunarodne zajednice kako bi stanovništvo ugroženo poplavama dobilo nužnu i svaku drugu pomoć što prije.

Također je istaknuo da su problemi u sistemu odlučivanja i koordinacije u vezi sa poplavama nedvosmisleno ukazali na potrebu širih ustavnih i strukturalnih reformi u pravcu uspostave efikasnije države.

Dr. Lagumdžija se zahvalio Yeeu na interventnoj pomoći koju su SAD uputile BiH,  a radi se o humanitarnoj pomoći vrijednoj oko 700.000 dolara.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.