Dr. Lagumdžija – glavni tužilac Jallow:

Bosna i Hercegovina snažno podržava rad Mehanizma Ujedinjenih naroda za međunarodne krivične sudove

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 9. septembra 2014. godine u Sarajevu sa glavnim tužiocem Mehanizma Ujedinjenih naroda za međunarodne krivične sudove (MICT – MMKS) Hassanom B. Jallowom, koji u okviru posjete zemljama regiona boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

Dr. Lagumdžija je pozdravio posjetu glavnog tužioca Jallowa i istaknuo da je MICT ne samo ključni korak u realizaciji strategije zatvaranja tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu već i tijelo koje će naslijediti Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), zbog čega BiH snažno podržava rad ovog tijela.

Posebno je istaknuto da će MICT raditi na prebacivanju procesuiranja slučajeva ratnih zločina na lokalne pravosudne institucije, gdje će MICT pružati tehničku podršku, pomagati na osnovu svojih iskustava i kroz educiranje istražitelja i tužitelja na slučajevima ratnih zločina.

Dr. Lagumdžija je izrazio očekivanje da će saradnja između UN Mehanizma i bh. sudova osigurati efikasnost u procesuiranju slučajeva ratnih zločina i doprinijeti da svi oni koji su bili idejni pokretači, nalogodavci i izvršitelji zločina budu procesuirani i kažnjeni.

Naglašeno je da iskustvo Bosne i Hercegovine i stravični ratni zločini koji su se desili u našoj zemlji devedesetih godina prošlog stoljeća mora biti primjer za sve, na osnovu čega se moraju uložiti dodatni napori i jačati prevencija novih ratnih zločina bilo gdje u svijetu. Pri tome je od presudnog značaja da na prevenciji ne rade samo institucije, nego i pojedinci i društvo u cjelini.

Pored procesuiranja i kažnjavanja slučajeva ratnih zločina od posebnog interesa je upravo prevencija novih ratnih zločina.

U tom svjetlu naročito je istaknuta aktivnost vezana za podršku inicijativi sprečavanja seksualnog nasilja u ratnim sukobima, gdje je pored procesuiranja i kažnjavanja počinitelja slučajeva ovih, teških ratnih zločina, dr. Lagumdžija posebno potcrtao da je od presudne važnosti i stvaranje uvjeta za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratnim zločinima i prevencija, odnosno, sprečavanje da se ovakvi zločini događaju.

Tokom susreta sagovornici su pozdravili današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između tužioca MICT-a i tužilaca iz Bosne i Hercegovine, čime će biti ozvaničena saradnja između MICT-a-a i tužilaštava u BiH.