Muhamed Hasanović

Bosna i Hercegovina otvorena za saradnju i partnerstva, koja mogu doprinijeti napretku održivog razvoja

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović je prisustvovao Visokom političkom forumu 2023 „Transformisanje finansijskih okvira u akciju“ koji se održao u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

„Danas sam u New Yorku, Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa stalnim predstavnikom BiH pri Ujedinjenim nacijama NJ.E. dr. Zlatkom Lagumdžijom, prisustvovao Visokom političkom forumu 2023 “Transformisanje finansijskih okvira u akciju”, koji se održao u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Posebno zadovoljstvo mi je činilo obratiti se u ime delegacije Bosne i Hercegovine, pri čemu su moji sagovornici bili g-din Jaffrey Sachs, američki ekonomista, akademik i analitičar javnih politika, g-đa Marie Ottosson zamjenica generalnog direktora Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, g-đa Vivi Yulaswati zamjenica ministra prirodnih resursa i pomorstva Indonezije, NJ.E. g-đa Jelena Begović ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i g-đa Laurel Patterson šefica tima za integraciju SDG-a pri UNDP-u.

U svom govoru sam istakao da je Bosna i Hercegovina 2019. godine, uz izdašnu podršku Side i Ujedinjenih nacija, pokrenula pripremu Okvira za implementaciju SDG (ciljeva održivog razvoja), koji su početkom 2021. godine usvojile vlade na svim nivoima.

U zemljama kao što je naša, sa jako složenom administracijom, SDG okvir predstavlja jedinstvenu, zajednički dogovorenu razvojnu platformu za dugoročni i koordinirani pristup održivom razvoju. Veoma je važno naglasiti i da se okvir SDG-a vidi kao put BiH ka integraciji u Evropsku uniju. Vlade na svim nivoima vlasti u našoj državi usklađuju svoje razvojne strategije, politike i budžete sa okvirom SDG-a. Međutim, kao i mnoge druge zemlje posvećene Agendi 2030, BiH je prepoznala da tradicionalnu finansijsku situaciju treba ojačati, ako želimo postići ubrzane rezultate ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Za ubrzanje rasta BDP-a i proširenje fiskalnog prostora za potrošnju i investicije, za BiH je ključno podsticati rast ukupnog prihoda na minimalno 3,5% godišnje. Da bi se to postiglo, osnovni preduslovi su izgradnja inovativnih kapaciteta zemlje, eliminisanje infrastrukturnih nedostataka i dekarbonizacija i digitalizacija privrede i društva.

U skladu s tim, BiH je izradila Plan za pripremu Okvira za finansiranje SDG-a, a koja predlaže poseban fokus na tri prioritetne oblasti:

– digitalizacija,

– infrastruktura i energija

– istraživanje i razvoj.

U fokusu Plana je prijedlog za razvoj i uspostavljanje seta finansijskih instrumenata za podršku ubrzanju SDG-a. Plan predlaže jasan skup mjera za rješavanje ovih nedostataka, uključujući regulatorna prilagođavanja i druge intervencije potrebne za uspostavljanje nove generacije SDG instrumenata.

Na koncu, želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina otvorena za saradnju i partnerstva, koja mogu doprinijeti napretku održivog razvoja na domaćem, regionalnom, kao i globalnom nivou”, rekao je Hasanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.