Muhamed Hasanović

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović je prisustvovao Visokom političkom forumu 2023 „Transformisanje finansijskih okvira u akciju“ koji se održao u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

„Danas sam u New Yorku, Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa stalnim predstavnikom BiH pri Ujedinjenim nacijama NJ.E. dr. Zlatkom Lagumdžijom, prisustvovao Visokom političkom forumu 2023 “Transformisanje finansijskih okvira u akciju”, koji se održao u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Posebno zadovoljstvo mi je činilo obratiti se u ime delegacije Bosne i Hercegovine, pri čemu su moji sagovornici bili g-din Jaffrey Sachs, američki ekonomista, akademik i analitičar javnih politika, g-đa Marie Ottosson zamjenica generalnog direktora Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, g-đa Vivi Yulaswati zamjenica ministra prirodnih resursa i pomorstva Indonezije, NJ.E. g-đa Jelena Begović ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i g-đa Laurel Patterson šefica tima za integraciju SDG-a pri UNDP-u.

U svom govoru sam istakao da je Bosna i Hercegovina 2019. godine, uz izdašnu podršku Side i Ujedinjenih nacija, pokrenula pripremu Okvira za implementaciju SDG (ciljeva održivog razvoja), koji su početkom 2021. godine usvojile vlade na svim nivoima.

U zemljama kao što je naša, sa jako složenom administracijom, SDG okvir predstavlja jedinstvenu, zajednički dogovorenu razvojnu platformu za dugoročni i koordinirani pristup održivom razvoju. Veoma je važno naglasiti i da se okvir SDG-a vidi kao put BiH ka integraciji u Evropsku uniju. Vlade na svim nivoima vlasti u našoj državi usklađuju svoje razvojne strategije, politike i budžete sa okvirom SDG-a. Međutim, kao i mnoge druge zemlje posvećene Agendi 2030, BiH je prepoznala da tradicionalnu finansijsku situaciju treba ojačati, ako želimo postići ubrzane rezultate ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Za ubrzanje rasta BDP-a i proširenje fiskalnog prostora za potrošnju i investicije, za BiH je ključno podsticati rast ukupnog prihoda na minimalno 3,5% godišnje. Da bi se to postiglo, osnovni preduslovi su izgradnja inovativnih kapaciteta zemlje, eliminisanje infrastrukturnih nedostataka i dekarbonizacija i digitalizacija privrede i društva.

U skladu s tim, BiH je izradila Plan za pripremu Okvira za finansiranje SDG-a, a koja predlaže poseban fokus na tri prioritetne oblasti:

– digitalizacija,

– infrastruktura i energija

– istraživanje i razvoj.

U fokusu Plana je prijedlog za razvoj i uspostavljanje seta finansijskih instrumenata za podršku ubrzanju SDG-a. Plan predlaže jasan skup mjera za rješavanje ovih nedostataka, uključujući regulatorna prilagođavanja i druge intervencije potrebne za uspostavljanje nove generacije SDG instrumenata.

Na koncu, želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina otvorena za saradnju i partnerstva, koja mogu doprinijeti napretku održivog razvoja na domaćem, regionalnom, kao i globalnom nivou”, rekao je Hasanović.