KO SDP SBK

Bosna i Hercegovina nije ni Miletova, ni Draganova ni Bakirova – ovo je zemlja svih njenih građana!

Proteklog vikenda dio najužeg rukovodstva SDP BiH boravio je u radnoj posjeti opštini Jajce i susjednoj opštini u RS – Jezero.

Potpredsjednici SDP BiH Zukan Helez i Vojin Mijatović, članica Predsjedništva SDP BiH Ljubinka Atanasijević i predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona, Nijaz Helez, susreli su se s rukovodstvom Opštinske organizacije SDP BiH Jajce predvođenim predsjednicom Edinom Kurt, te  su tom prilikom obišli mjesnu zajednicu Šibenica, jednu od mjesnih zajednica na području Općine Jajce koju je vladajuća SDA-HDZ koalicija potpuno zaboravila. Izuzetno loša cestovna komunikacija s Jajcem i otežano snabdijevanje vodom su glavni problemi ove mjesne zajednice i razlog masovnog odlaska mladih. „Mi želimo ostati ovdje, ali SDA i HDZ nas tjeraju iz domova u koje smo se vratili nakon 1995.godine. Naš problem nisu odnosi s našim komšijama/susjedima – naš problem su ovi na vlasti koji nas stalno zavađaju.“ – poručuju mještani ove mjesne zajednice gdje tradicionalno zajedno žive Bošnjaci i Hrvati.

Također, rukovodstvo SDP BiH ovom prilikom posjetilo je i Muzej drugog zasjedanja AVNOJ-a, te Franjevački muzej u Jajcu u kom se, između ostalog, čuva i sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. „Jajce je simbol bogate prošlosti Bosne i Hercegovine, dokaz njene državnosti i samostalnosti, te garant njene budućnosti. Ono što vidimo u Jajcu i ono što građani Jajca svakodnevno pokazuju, jeste da je moguća građanska Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve ratove u koje nas pozivaju lideri SNSD, HDZ i SDA.“ – zajednički su poručili Zukan Helez i Vojin Mijatović, potpredsjednici SDP BiH, iz Jajca.

Ovo je bila prilika da se posjeti i susjedna opština Jezero, koja se nalazi u RS, i razgovara o problemima građana ove potpuno zanemarene opštine. Kenan Omić, odbornik ispred SDP BiH u Skupštini opštine Jezero, istaknuo je izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze svi građani ove male opštine, ali je i s ponosom potvrdio da je SDP BiH partija koja postoji i djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

„Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u svom biću baštini ideju građanske Bosne i Hercegovine, države svih njenih naroda i narodnosti i cjelovitosti na svakom njenom kvadratnom metru. Za nas ne postoje nacionalni torovi niti entitetske granice, za nas postoje samo građani ove prelijepe zemlje i Bosna i Hercegovina u svojim vanjskim granicama“ – jasan je stav rukovodstva SDP BiH iz Jajca i Jezera.