Dr Lagumdžija na Generalnoj skupštini Madridskog kluba:

Bosna i Hercegovina kao zajedničko društvo je interes EU i savremenog svijeta

Dr Lagumdžija je bio jedan od uvodničara panela pod nazivom “Šira Evropa i post-sovjetska Evroazija”, zajedno sa bivšim premijerom Republike Irske Džonom Brutonom

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija, učestvovao je od 23. do 25. novembra 2014. godine u Firenci, na Generalnoj skupštini Madridskog kluba i konferenciji pod nazivom "Demokratija i ljudska prava u padu – Poziv na akciju", koju su zajednički organizirali Madridski klub i Centar za pravdu i ljudska prava Robert F. Kenedi.

Dr Lagumdžija je bio jedan od uvodničara panela pod nazivom "Šira Evropa i post-sovjetska Evroazija", zajedno sa bivšim premijerom Republike Irske Džonom Brutonom.

U okviru sesije na kojoj se raspravljalo o većoj uključenosti građana u demokratske procese, dr Lagumdžija je rekao da je prvi korak koji će osigurati veću uključenost građana kada šira Evropa postane Evropska unija, odnosno kad se završi makar proces proširenja Unije na Zapadni Balkan.

“Politika proširenja je najuspješniji projekat Evropske unije i isti mora biti nastavljen, posebno kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana. Na ovaj način ćemo osigurati veću uključenost svih građana, a ujedno jačati vrijednosti na kojima počiva EU, a to su zajedničko društvo i kreiranje zajedničke ekonomske vrijednosti”, rekao je dr Lagumdžija.

Dr Lagumdžija je rekao da ulazak zemalja Zapadnog Balkana nije samo u interesu tih zemalja, nego i EU, jer jedino na taj način možemo da se nosimo sa prijetnjama sa kojima se danas suočava Evropa i savremeni svijet.

Tokom konferencije, dr Lagumdžija je imao razgovore sa mnogobrojnim članovima Madridskog kluba i učesnicima konferencije koje je upoznao sa prilikama u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, kao i neophodnosti podrške zajedničkom društvu i kreiranju zajedničke vrijednosti.

Dr Lagumdžija je član Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz 62 zemlje svijeta. U fokusu Madridrskog kluba su projekti kao što su: Zajednička društva, Demokratija nove generacije, G20 poslije svjetske ekonomske krize, Klimatske i energetske promjene i mnogi drugi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.