Draško Aćimović

Bosna i Hercegovina je, nažalost, na začelju puta ka Evropskoj uniji

Strategija proširenja EU za Zapadni Balkan nije ponudila detaljnije viđenje procesa integrisanja za BiH, ali se ova zemlja može prepoznati u brojnim, posebno naglašenim oblastima u kojim se očekuje napredak, kao i u svih šest inicijativa koje će, kako je rekao komesar za proširenje Johannes Hahn, biti upućene u zemlje regije. Za BiH je ipak ključni preduslov da u Evropsku komisiju konačno stignu odgovori na Upitnik, na koje se još čeka i koji su bitni za odluku da li će ova zemlja steći statusa kandidata.

Za balkanske zemlje važna je i preporuka da zemlje članice, kao ni zemlje kandidati, neće moći koristiti međusobne nesuglasice za blokiranje napretka u pregovorima. Takođe, za blokade se ne smiju korisiti neriješena granična pitanja, koja, naprimjer, postoje između BiH i Hrvatske.

“Evropska unija ima mogućnosti, ima poluge sa kojima može držati stvari pod kontrolom kada to želi. U BiH imamo, po mom mišljenju, sporove koji su potpuno nepotrebni, kao ti oko granica, koji se zaista mogu jako brzo regulisati”, smatra donedavni ambasador BiH u Briselu, a sada potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Draško Aćimović.

Nažalost, navodi Aćimović, Bosna i Hercegovina je na začelju puta prema EU.

Slobodnaevropa.org

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.