Zekerijah Osmić

Bosanski Šamac ne postoji, cijeli grad je pod vodom

Trenutno u Bosni i Hercegovini je najugroženiji Bosanski Šamac. Ovaj grad sam gledao iz zraka i mogu kazati da Bosanski Šamac ne postoji. Cijeli grad je pod vodom i vidi se samo po koji krov i krošnje drveća

Slika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je u izjavi za Anadolu Agency kazao da Oružane snage imaju zakonski zadatak da pružaju svu pomoć na onim mjestima gdje civilne institucije ne mogu riješiti problem s poplavama.

"Odlukom Predsjedništva BiH je omogućeno da i ministar odbrane može komandovati i procjenjivati na kojim mjestima treba upotrijebiti Oružane snage BiH. Najveći problem je bio prije četiri dana kada smo imali ogroman gornji tok rijeke Bosne. Tada je najkritičnije bilo u Maglaju i Zavidovićima", kazao je Osmić, dodajući da su Oružane snage BiH pomogle tamošnjem stanovništvu, te je saniran „osnovni“ vodeni udar.

On je dodao i da su u tim mjestima inženjerski radovi u toku jer se pojavljuju klizišta, popravljaju se putevi i pruga.

"Prije dva dana vidio sam katastrofu u Doboju gdje je polovina grada bila pod vodom. Tada su oni bili najugroženiji. Trenutno u Bosni i Hercegovini je najugroženiji Bosanski Šamac. Ovaj grad sam gledao iz zraka i mogu kazati da Bosanski Šamac ne postoji. Cijeli grad je pod vodom i vidi se samo po koji krov i krošnje drveća", pojasnio je Osmić.

Naglasio je da se težište operacija pomoći prenosi na sjever, sjeverozapad i sjeveroistok, odnosno Bosanski Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljina i Zvornik.

"Kada se radi o Brčkom mogu kazati da, ono što sam vidio iz zraka, nije tako tragična situacija kao u drugim dijelovima BiH. Najkritičnija situacija je u vezi s nasipom. Jučer smo imali izviđanje terena iz zraka i akcija prenošenja čeličnih ježeva je trebala biti obavljena jučer, no zbog tehničkih razloga to nismo uradili", kaže Osmić.

On je dodao da je i kao ministar odbrane BiH i kao Brčak odlučio da i on zajedno s helikopterom i posadom ostane u ovome gradu dok se ne sanira propust na nasipu u Kopanicama.

"Nadležni u Brčkom od nas su zatražili da mi ježeve prenesemo na taj dio oštećenog nasipa, a kasnije će helikopterima biti prenesene vreće u kojima se nalazi tona kamenja kako bi popunjavali prostor između ježeva. Na taj način ćemo pokušati sanirati taj dio puknutog nasipa. Ova akcija neće biti prekidana i helikopter neće otići iz Brčkog dok to ne saniramo", poručio je Osmić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.