Šejla Balić, predsjednica Foruma žena SDP BiH HNK

Borit ću se za jednakost spolova, ženska prava i jačanju ženske uloge u zajednici

Specijalisti ginekologije i akušerstva imaju zaista posebno zanimanje jer će se, uz sve ostalo, pobrinuti za zdravlje žene tijekom trudnoće i poroda. Specijalista ginekologije i akušerstva, naša sugrađanka doktorica Šejla Balić, u današnjem intervjuu govori upravo o tome. Pored primarnog, ljekarskog angažmana, doktorica Balić uporedo je i politički aktivna, te je nedavno izabrana i za predsjednicu Foruma žena SDP HNK. Kaže kako se kroz svoj politički angažman želi posvetiti borbi za jednakost spolova, ženska prava, te jačanju ženske uloge u zajednici.

Šta Vas je nagnalo da se krenete baviti medicinom – specifičnije ginekologijom?

-Vjerovatno sam samo ispunjavala svoje dječije želje, i ostala pri prvobitnoj ideji. U osnovi, svi u djetinjstvu imamo želju da pomažemo drugima. Medicina kao nauka je fascinantna, tako da je vrlo inspirativna za znatiželjne. Ginekologija je definitivno posebna, naročito akušerstvo, gdje imate priliku biti sudionik tuđim najljepšim danima života.

Budući da je Vaš posao vrlo odgovoran , koje su to ključne osobine za kvalitetnog ginekologa?

-Prvenstveno su nas učili da morate biti dobar čovjek, suosjećajan, a potom da se trudite da najbolje obavljate svoj posao. Mnogo faktora utiče na ono što čini dobrog ginekologa, nadasve kritičko razmišljanje, manuelne sposobnosti, te sposobnost upravljanja rizikom u teškim situacijama. U penziji ću znati koliko sam uspjela u tome.

Mlade djevojke rijetko imaju gdje čuti savjete i informacije o prvom ginekološkom pregedu. U našem društvu to je i dalje tabu tema. Možete li uputiti savjet djevojkama kada je najbolje vrijeme za prvi ginekološki pregled, te šta treba znati o tome?

-Mišljenja sam da prvi posjet ginekologu treba biti u tinejdžerskim godinama. Prvi pregled bi trebao biti razgovor pri čemu se uspostavi povjerenje, i ukloni strah od pravog pregleda. Idealno bi bilo planirati prije prvog spolnog odnosa, u svrhu informisanja o svom zdravlju, te savjeta o odgovarajućoj kontracepciji i prevenciji spolno prenosivih bolesti.Prvi ginekološki pregeld treba obaviti prije 21 godine , bez obzira da li je djevojka imala spolni odnos ili ne.

Koliko su danas žene odgovorne i koliko brinu o svom reproduktivnom zdravlju?

-U državi kao što je Bosna i Hercegovina, slabijeg socioekonomskog statusa, nedovoljne prosvjećenosti djevojaka, postojanju tabu tema, apsurdno bi bilo biti zadovoljan sadašnjim stanjem. Ovim putem bih voljela urgirati svim djevojkama i ženama o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, u smislu prevencije prvenstveno.

Također ste i politički aktivni. Šta je Vas je ponukalo da se krenete baviti politikom, te da odaberete SDP?

-Sve svoje velike životne odluke sam donijela sa 18 godina, zvanje i opredijeljenje. Socialdemokratija je oduvijek podrazumjevala borbu za slobodu, jednakost i pravdu.

Nedavno ste izabrani na vrlo odgovornu funkciju – predsjednica Foruma žena SDP HNK. Kako sebe vidite na toj poziciji i šta ta pozicija podrazumijeva?

-Počastvovana sam povjerenjem žena socijaldemokratije da budem izabrana. Moj angažman će se definitivno ogledati u borbi za jednakost spolova, ženska prava i jačanju ženske uloge u zajednici. Tu funkciju ću obavljati časno i odgovorno, da opravdam ukazano povjerenje.

Pokretač ste i inicijativa za zdravstvenu zaštitu, prava žena, itd. Možemo li čuti nešto Više o tome?

– Svaka zdravstvena zaštita se može poboljšati, samim tim i bosanskohercegovačka. Kao aktivan učesnik u pružanju zdravstvene njege, politiku sam vidjela kao mehanizam kojim mogu poboljšati uslugu. Svakodnevno smo svjedoci manjkavosti sistema, te zakazivanja istog za neosigurana lica, preopterećenosti zdravstva,tako da ću svoju platformu iskoristiti za unaprijeđenje legislativa i odluka s ciljem olakšanja korisniku.

Za kraj, gdje vidite sebe u budućnosti? Medicina ili politika? Ili se te dvije stvari mogu objediniti, da biste dali Vašmaksimum?

-Sličnost medicine i politike vidim u tome što u medicini se trudim da pomognem individui, a u politici zajednici. Svakako bih rekla da svoj maksimum mogu dati samo objedinjujući te dvije stvari.

Jablanica Live