Rusmir Mesihović za agenciju Patrija

Borba protiv korupcije u zdravstvu je obaveza svakog od nas

Ministar zdravstva FBiH u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria govori o problemima u sektoru zdravstva i borbi protiv korupcije.

Slika

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria govori o problemima u sektoru zdravstva, borbi protiv korupcije i daljnjim aktivnostima za unapređenje zdravstvenog sistema. Mesihović je istakao da je najveći problem ograničenje finansijskih sredstava za zdravstvo s jedne strane, a s druge masovna pojava zaraznih oboljenja koja su u kontinuiranom porastu u Evropi pa tako i BiH.

NAP: Koji su osnovni problemi u zdravstvenom sistemu u FBiH?

Mesihović: Problem koji je specifičan za nas jeste snažna decentralizacija zdravstvenog sistema u FBiH, to jest podijeljene nadležnosti između FBiH i kantona u zdravstvu gdje kantoni imaju široku svojevrsnu autonomiju.

Jača centralizacija zdravstva u FBiH bi dovela do, prvenstveno, većeg ujednačavanja prava pacijenata u FBiH, ujednačavanja prava zdravstvenih radnika, racionalizacije troškova u zdravstvu što je osnovni preduvjet za stabilnost sistema, ali i centralizacije odgovornosti.

Upravo je centralizacija odgovornosti, to jest, jasan sistem odgovornosti ono što, vjerujem, građani očekuju, kako u zdravstvu tako i u drugim segmentima društva. 

Želim naglasiti da i pored svih problema i, iskreno rečeno, ograničavajućeg sistema u kojem zdravstvo djeluje, nismo u proteklom periodu došli u situaciju da smanjujemo niti obim usluga koje se pružaju, niti obim prava pacijenata. Ona su u pojedinim segmentima čak i proširena.

NAP: Kao trajni problem nameće se esencijalna lista lijekova, nestašica pojedinih lijekova itd. Šta se radi u tom segmentu zdravstvenog sistema?

Mesihović: U javnosti se stvara percepcija o brojnim problemima vezanim za esencijalnu listu lijekova, međutim, želim istaknuti da smo mi u tom segmentu napravili značajan iskorak i dosta toga uredili.

U 2011. godini smo zatekli esencijalnu listu koja se nije mijenjala tri godine, odnosno cijene koje se nisu mijenjale četiri godine, iako je praksa da se revizije obavljaju godišnje.

U dva navrata je, u protekle tri godine, esencijalna lista proširena i podignut njen kvalitet, a u isto vrijeme uspjeli smo da smanjimo cijene lijekova na listi i time ostvarimo uštede.

Također, u februaru ove godine je nakon 16 godina čekanja zaživio pravilnik o liječenju u inostranstvu, intenzivno radimo na razvoju transplantacijske medicine, a i projekt informatizacije zdravstvenog sistema napreduje i počinje da daje prve rezultate.

NAP: Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić najavio je borbu protiv korupcije u zdravstvu. Kako vi na to gledate i podržavate li tu borbu?

Mesihović: Borba protiv korupcije je obaveza svakog od nas. Mi unutar zdravstvenog sistema smo servis građana i trebamo zajedno svaki dan raditi da taj servis bude efikasniji i kvalitetniji.

To svakako podrazumijeva i borbu protiv korupcije, ali na način da se egzaktno naglasi da je korupcija osobina pojedinca, a ne jedne profesije.

NAP: Koliko je teško urediti zdravstveni sistem s obzirom da nemamo državno ministarstvo zdravstva?

Mesihović: Već sam govorio o decentralizaciji u Federaciji BiH koja je uzrok svojevrsne rascjepkanosti sistema, pa i različitih prava pacijenata. Sve se to naravno odnosi i na cjelokupnu državu.

Lično, kao zdravstveni radnik, građanin, na koncu i kao federalni ministar podržavam uspostavu državnog ministarstva zdravstva, jer je to osnovni preduslov stvarnog ujednačavanja prava pacijenata i efikasnijeg i pravednijeg zdravstvenog sistema.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.