Rusmir Mesihović za agenciju Patrija

Borba protiv korupcije u zdravstvu je obaveza svakog od nas

Ministar zdravstva FBiH u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria govori o problemima u sektoru zdravstva i borbi protiv korupcije.

Slika

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria govori o problemima u sektoru zdravstva, borbi protiv korupcije i daljnjim aktivnostima za unapređenje zdravstvenog sistema. Mesihović je istakao da je najveći problem ograničenje finansijskih sredstava za zdravstvo s jedne strane, a s druge masovna pojava zaraznih oboljenja koja su u kontinuiranom porastu u Evropi pa tako i BiH.

NAP: Koji su osnovni problemi u zdravstvenom sistemu u FBiH?

Mesihović: Problem koji je specifičan za nas jeste snažna decentralizacija zdravstvenog sistema u FBiH, to jest podijeljene nadležnosti između FBiH i kantona u zdravstvu gdje kantoni imaju široku svojevrsnu autonomiju.

Jača centralizacija zdravstva u FBiH bi dovela do, prvenstveno, većeg ujednačavanja prava pacijenata u FBiH, ujednačavanja prava zdravstvenih radnika, racionalizacije troškova u zdravstvu što je osnovni preduvjet za stabilnost sistema, ali i centralizacije odgovornosti.

Upravo je centralizacija odgovornosti, to jest, jasan sistem odgovornosti ono što, vjerujem, građani očekuju, kako u zdravstvu tako i u drugim segmentima društva.

Želim naglasiti da i pored svih problema i, iskreno rečeno, ograničavajućeg sistema u kojem zdravstvo djeluje, nismo u proteklom periodu došli u situaciju da smanjujemo niti obim usluga koje se pružaju, niti obim prava pacijenata. Ona su u pojedinim segmentima čak i proširena.

NAP: Kao trajni problem nameće se esencijalna lista lijekova, nestašica pojedinih lijekova itd. Šta se radi u tom segmentu zdravstvenog sistema?

Mesihović: U javnosti se stvara percepcija o brojnim problemima vezanim za esencijalnu listu lijekova, međutim, želim istaknuti da smo mi u tom segmentu napravili značajan iskorak i dosta toga uredili.

U 2011. godini smo zatekli esencijalnu listu koja se nije mijenjala tri godine, odnosno cijene koje se nisu mijenjale četiri godine, iako je praksa da se revizije obavljaju godišnje.

U dva navrata je, u protekle tri godine, esencijalna lista proširena i podignut njen kvalitet, a u isto vrijeme uspjeli smo da smanjimo cijene lijekova na listi i time ostvarimo uštede.

Također, u februaru ove godine je nakon 16 godina čekanja zaživio pravilnik o liječenju u inostranstvu, intenzivno radimo na razvoju transplantacijske medicine, a i projekt informatizacije zdravstvenog sistema napreduje i počinje da daje prve rezultate.

NAP: Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić najavio je borbu protiv korupcije u zdravstvu. Kako vi na to gledate i podržavate li tu borbu?

Mesihović: Borba protiv korupcije je obaveza svakog od nas. Mi unutar zdravstvenog sistema smo servis građana i trebamo zajedno svaki dan raditi da taj servis bude efikasniji i kvalitetniji.

To svakako podrazumijeva i borbu protiv korupcije, ali na način da se egzaktno naglasi da je korupcija osobina pojedinca, a ne jedne profesije.

NAP: Koliko je teško urediti zdravstveni sistem s obzirom da nemamo državno ministarstvo zdravstva?

Mesihović: Već sam govorio o decentralizaciji u Federaciji BiH koja je uzrok svojevrsne rascjepkanosti sistema, pa i različitih prava pacijenata. Sve se to naravno odnosi i na cjelokupnu državu.

Lično, kao zdravstveni radnik, građanin, na koncu i kao federalni ministar podržavam uspostavu državnog ministarstva zdravstva, jer je to osnovni preduslov stvarnog ujednačavanja prava pacijenata i efikasnijeg i pravednijeg zdravstvenog sistema.