Odgođena primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH

Borba protiv korupcije i kriminala nije prioritet vladajuće koalicije

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na sjednici u formi nacrta izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, te zadužio Vladu FBiH da prilikom izrade prijedloga ima u vidu sve iznesene sugestije delegata zbog kojih je vođena duža rasprava.

Izmjene predviđaju produženje roka do 1. januara 2017. godine za početak primjene Zakona, koja je trebala početi u februaru prošle godine.

Novi rok je, kako stoji u obrazloženju, propisan jer nisu osigurani potrebni kapaciteti za funkcioniranje posebnih odjela u Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu, čije osnivanje propisuje Zakon.

– Za primjenu Zakona bila su planirana tri miliona KM u budžetu prije novog (aktuelnog) sastava Vlade. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je završilo konkursnu procedura za sudije i tužioce posebnih odjela, ali izbor nije mogao biti izvršen zbog neimplementiranja ovih sredstava – rekao je delegat srpskog naroda Željko Mitrović dodajući da Vlada hitno uradi rebalans budžeta i pristupi primjeni Zakona.

U pogledu neprovodivosti, predsjedavajući Kluba ostalih Aner Žuljević kazao je da “to nije tačno”, što se vidi u tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona, gdje po njegovim riječima ne postoje obrazloženja za prolongiranje primjene Zakona.

Mišljenja je da „procedura donošenja ovog zakona treba biti urnek kad su u pitanju ključne reforme“, jer je od 2012. godine prošao sve relevantne provjere s domaćim i međunarodnim ekspertima.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.