Odgođena primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH

Borba protiv korupcije i kriminala nije prioritet vladajuće koalicije

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na sjednici u formi nacrta izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, te zadužio Vladu FBiH da prilikom izrade prijedloga ima u vidu sve iznesene sugestije delegata zbog kojih je vođena duža rasprava.

Izmjene predviđaju produženje roka do 1. januara 2017. godine za početak primjene Zakona, koja je trebala početi u februaru prošle godine.

Novi rok je, kako stoji u obrazloženju, propisan jer nisu osigurani potrebni kapaciteti za funkcioniranje posebnih odjela u Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu, čije osnivanje propisuje Zakon.

– Za primjenu Zakona bila su planirana tri miliona KM u budžetu prije novog (aktuelnog) sastava Vlade. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je završilo konkursnu procedura za sudije i tužioce posebnih odjela, ali izbor nije mogao biti izvršen zbog neimplementiranja ovih sredstava – rekao je delegat srpskog naroda Željko Mitrović dodajući da Vlada hitno uradi rebalans budžeta i pristupi primjeni Zakona.

U pogledu neprovodivosti, predsjedavajući Kluba ostalih Aner Žuljević kazao je da “to nije tačno”, što se vidi u tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona, gdje po njegovim riječima ne postoje obrazloženja za prolongiranje primjene Zakona.

Mišljenja je da „procedura donošenja ovog zakona treba biti urnek kad su u pitanju ključne reforme“, jer je od 2012. godine prošao sve relevantne provjere s domaćim i međunarodnim ekspertima.