Saša Magazinović

Borba protiv ekstremizma u saradnji sa SAD i EU mora biti prioritet regionalne saradnje

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuje u radu zapadnobalkanskog Foruma “Zajednički pristupi i saradnja u borbi protiv ekstremizma”, koji se održava u Budvi u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta i američkog State Departmenta.

Forum okuplja ministre unutrašnjih poslova i sigurnosti zemalja regije, članove parlamenata uključene u aktivnosti na borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i predstavnike lokalnih zajednica, akademske zajednice i nevladinog sektora.

Ovaj značajni međunarodni skup je prilika za ostvarivanje uvida u regionalne izazove koji se odnose na borbu protiv svih oblika ekstremizma, jačanje saradnje između ministarstava unutrašnjih poslova i sigurnosti u regiji, ali i za jačanje saradnje između državnog i lokalnog nivoa u svim državama.

Pete Marocco, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju u State Departmentu i Christopher Harnisch, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u State Departmentu su otvorili Forum, šaljući vrlo jasne poruke.

Naglasili su da terorističke prijetnje nikada nisu bile izraženije u svijetu i da je od velike važnosti implementacija strategija borbe protiv nasilnog ekstremizma. Istaknuli su važnost saradnje i zajedničkog rada, te pozvali na dodatni angažman u definisanju i prepoznavanju uzroka radikalizacije, kako bi individualno i zajednički radili i na prevenciji.
Na početku Foruma, Magazinović je u izjavi medijima istaknuo da zajednička borba protiv terorizma i ekstremizma mora biti jedan od prioriteta regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana. Naglasio je da ovaj krupan bezbjedonosni globalni svjetski problem predstavlja udar i na demokratiju i ekonomiju zemalja regije, te zahtijeva zajednički odgovor, a u saradnji sa SAD i zemalja EU.

Magazinović na Forumu, osim kao poslanik u Parlamentu BiH koji je učestvovao u konkretnim aktivnostima na izmjeni Krivičnog zakona BiH u ovoj oblasti, učestvuje i kao član regionalnog Task forcea za borbu protiv nasilnog ekstremizma Internacionalnog republikanskog instituta.