Saša Magazinović

Borba protiv ekstremizma u saradnji sa SAD i EU mora biti prioritet regionalne saradnje

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuje u radu zapadnobalkanskog Foruma “Zajednički pristupi i saradnja u borbi protiv ekstremizma”, koji se održava u Budvi u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta i američkog State Departmenta.

Forum okuplja ministre unutrašnjih poslova i sigurnosti zemalja regije, članove parlamenata uključene u aktivnosti na borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i predstavnike lokalnih zajednica, akademske zajednice i nevladinog sektora.

Ovaj značajni međunarodni skup je prilika za ostvarivanje uvida u regionalne izazove koji se odnose na borbu protiv svih oblika ekstremizma, jačanje saradnje između ministarstava unutrašnjih poslova i sigurnosti u regiji, ali i za jačanje saradnje između državnog i lokalnog nivoa u svim državama.

Pete Marocco, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju u State Departmentu i Christopher Harnisch, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u State Departmentu su otvorili Forum, šaljući vrlo jasne poruke.

Naglasili su da terorističke prijetnje nikada nisu bile izraženije u svijetu i da je od velike važnosti implementacija strategija borbe protiv nasilnog ekstremizma. Istaknuli su važnost saradnje i zajedničkog rada, te pozvali na dodatni angažman u definisanju i prepoznavanju uzroka radikalizacije, kako bi individualno i zajednički radili i na prevenciji.
Na početku Foruma, Magazinović je u izjavi medijima istaknuo da zajednička borba protiv terorizma i ekstremizma mora biti jedan od prioriteta regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana. Naglasio je da ovaj krupan bezbjedonosni globalni svjetski problem predstavlja udar i na demokratiju i ekonomiju zemalja regije, te zahtijeva zajednički odgovor, a u saradnji sa SAD i zemalja EU.

Magazinović na Forumu, osim kao poslanik u Parlamentu BiH koji je učestvovao u konkretnim aktivnostima na izmjeni Krivičnog zakona BiH u ovoj oblasti, učestvuje i kao član regionalnog Task forcea za borbu protiv nasilnog ekstremizma Internacionalnog republikanskog instituta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.