Forum sindikalnih aktivista/aktivistica SDP BiH

Bolja zaštita radničkih prava i interesa radnika

Analize pokazuju da je stanje radničkih prava u BiH nezadovoljavajuće, a mnoga socioekonomska prava radnika su ugrožena.

Slika

Forum sindikalnih aktivista i aktivistica Socijaldemokratske partije BiH je na današnjem sastanku u Sarajevu predočio političke aktivnosti u oblasti politike rada i socijalne politike, a u cilju jačanja, zaštite i promovisanja radničkih prava i interesa.

“Naše analize pokazuju da je stanje radničkih prava u BiH nezadovoljavajuće i da nije u skladu sa evropskim standardima, a mnoga socioekonomska prava radnika su ugrožena, čime su oni dovedeni u nezavidan položaj. Veliki dio problema radnika potiče iz nepravilno provedene privatizacije, a dodatno je pogoršan tokom vremena globalne ekonomske krize od 2008. godine. Sva neriješena pitanja radnika su proteklih godina došla do izražaja, a mnogi zahtjevi poslodavaca, poput elastičnijeg tržišta rada, negativno utiču na status radnika. Ovi problemi nisu izraženi samo u BiH, nego je slična situacija i u regionu”, rekla je Besima Borić, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica.

Na sastanku je predstavljen nacrt dokumenta "Politika rada i socijalna politika: Naredni koraci" u kojem je analizirano trenutno stanje u kojem se nalaze radnici i ranjive socijalne grupe, a predstavljene su ideje o boljoj zaštiti njihovih prava i interesa.

 

“Aktuelne probleme radnika smo podijelili u nekoliko segmenata. Prvi segment ima nekoliko stavki, od kojih je najbitnija uvezivanje radnog staža, jer od vremena vlade Alije Behmena, kada je uvezano 40.000 godina radnog staža, pa sve do vremena sadašnje Vlade FBiH, niko se ozbiljnije nije bavio ovim problemom. Ostale stavke uključuju efektnije zdravstveno osiguranje radnika, pitanje radničkog akcionarstva, kao i pitanje sindikalnog organiziranja, koje je u domaćem privatnom sektoru na jako niskim granama. Drugi segment se odnosi na efektniju porodičnu zaštitu, koje uključuje materinsku zaštitu, dječiji dodatak i formiranje alimentacionog fonda”, navela je Borić i dodala da su razmatrani problemi osoba sa invaliditetom, kao i problemi radnika koji zbog neadekvatne stručne spreme ne mogu naći zaposlenje.

“Predložili smo uvezivanje obrazovnih institucija i tržišta rada, kako bi prekvalifikacijom radnika došlo do njihovog lakšeg zapošljavanja. Također smo razmatrali i potrebne reforme PIO sistema, za koje što prije treba napraviti dobre zakonske i finansijske pretpostavke, kako bi se povela briga o starijim osobama kroz socijalno uključivanje”, dodaje Borić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.