Bogić Bogičević počasni građanin Bosanske Krupe

Dan oslobodjenja općine Bosanska Krupa   i Dan općine Bosanska Krupa  17. Septembar je  vrijeme kada se odlukom Općinskog vijeća a na prijedloga  gradjana, vijećnika, političkih subjekata, udruženja i  organizacija  nagradjuju ljudi koji su zaslužni za domovinu,razvoj općine i  njegovanje tradicija. OO SDP BiH Bosanska Krupa  za 2020. godinu predložio je  više kandidata od kojih su trojica dobili najviša općinska priznanja.

Najviše općinsko priznanje „Počasni građanin Bosanske Krupe „ za 2020. godinu  na prijedlog SDP-a  i uz jednoglasnu  podršku Općinskog vijeća Bosanska Krupa  dobio je Bogić Bogičević. Upamćen je kao učesnik istorijske sjednice Predsjedništva SFRJ, koja je održana 12. marta 1991. godine, kada se odlučivalo o uvođenju vanrednog stanja u bivšoj zajedničkoj državi.Tad je rekao „Ne“ i sigurno spasio BiH, Sloveniju, Makedoniju  i Hrvatsku, jer je vojni vrh predložio podizanje borbene gotovosti, a stvarni cilj je bio uvođenje vojne uprave u Sloveniji i Hrvatskoj, te rušenje republičkog rukovodstva u Makedoniji i BiH. Između ostalog, dobitnik je Plakete humanizma, koju mu je dodijelio Stalni komitet Internacionalne lige humanista, i nagrade Sloboda, koju je dobio od Međunarodnog centra za mir Sarajevo. Bogić Bogičević je od danas i građanin Bosanske Krupe i to onaj počasni!

Plaketu „17 Septembar“ ove godine na prijedlog SDP-a BiH Bosanska Krupa dobio je  doajen kulturnog života u Bosanskoj Krupi u posljednjih najmanje četredeset godina.

Salih Suljanović  rođen je u Bosanskoj Krupi. Cijeli svoj životni vijek  proveo je  radeći na unapređenju  prilika za razvoj kulturne djelatnosti u  općini Bosanska Krupa .Posebno želimo istaći njegov rad u KUD“Una“ gdje je osnovao duhački orkestar i tamburaše,u KUD“Grmeč“ je naslijedio maestra Vladislava Papa i dugi niz godina vodio hor i orkestar ovog društva, bio je pripadnik 511. slavne bbr, član Kluba umjetnika Feniks a njegove pjesme  i danas rado slušamo . Reaktivirao je  i ulio novu snagu Likovnoj koloniji „Krušnica“ koja je ove godine doživjela svoje 50 izdanje ali je ipak ono po čemu će sigurno  ostati zapamćen njegov angažman na obnovi objekata kulture, prije svega Domu kulture u Bosanskoj Krupi i Domu kulture u Bosanskoj Otoci. Salih je od prije nekoliko dana u zasluženoj penziji  ali  i dalje ne miruje i za ovaj Dan oslobođenja imao je svoju ulogu u organizaciji kulturnih sadržaja.

„Zahvalnicu općine Bosanska Krupa“ po prijedlogu SDP-a BiH Bosanska Krupa dobio je Nedžad Komić.  Rodjen je 1964. godine u Bosanskoj Otoci. Bio je uzoran, poštovan i častan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko sanskog kantona. Tokom rata  bio je aktivni učesnik velikog broja borbenih dejstava  u sastavu Ratne stanice policije općine Bosanska Krupa. U poratnom vremenu bio je bitan kotačić u organizovanju povratka u Bosansku Otoku i stvaranja što boljih uslova za njene stanovnike koji su se gotovo stopostotno vratili u uništene domove. Sada sretno živi penzionerske dane, ali i dalje ne miruje.  Pokretač je mnogih inicijativa za unapređenje  uslova života u svojoj lokalnoj sredini a sigurno mu je najveća ljubav  NK“ Sloga“ gdje  je aktivan dugi niz godina  i  jedan od onih   na koje se uvjek može  posloniti  kada je najteže.

Njima trojici, ali i svim drugim dobitnicima najviših općinskih priznanja koja su  im uručrnim na svečanoj sjednici Općinskog vijeća OO SDP BiH  Bosanska Krupa upućuje iskrene čestitke.

 

Predsjednik OO SDP BiH Bosanska Krupa

Muhidin dr.Šetović


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu