Novi Travnik

BNT Novi Travnik potpisao ugovor o ispruci proizvoda vrijednih 10 miliona KM

Ministar u Vladi Federacije BiH Zukan Helez kazao je da je većinsko vlasništvo u preduzećima namjenske industrije bilo dovoljan motiv da Vlada Federacije pomaže ovoj grani industrije

Slika

U BNT-Tvornici mašina i hidraulike Novi Travnik danas je održana press konferencija povodom potpisivanja višemilionskog Ugovora o isporuci proizvoda iz vojnog programa ove firme koji će rezultirati i otvaranjem značajnog broja novih radnih mjesta.

Direktor BNT-a Novi Travnik Atif Rosić kazao je da se radi o isporuci dvije vrste minobacača, čija vrijednost iznosi 10 miliona KM. Naglasio je da je poseban značaj Ugovora u tome što će do kraja naredne godine uz 294, već  zaposlena u ovom preduzeću  biti uposleno više od 200 novih radnika , jer sa postojećom radnom snagom ne bi mogli ispoštovati spomenuti ugovor.  Pri tom je naglasio da će i preduzeću „Zrak“ iz Sarajeva kao kooperantu na ovom projektu biti potrebna nova radna snaga, odnosno da će biti stvoreni uslovi za upošljavanje novih radnika.

Rosić je govorio i o drugim projektima na kojima BNT trenut radi, odnosno na kojima će raditi u budućnosti.

„Prošle godine smo pristupili modernizaciji  i izradi novog proizvoda, pa ćemo do polovine iduće godine imati dva nova proizvoda u oblasti artiljerijskog oružja, za kojima je velika  potražnja u svijetu, posebno u državama koje rade na modernizaciji svojih oružanih snaga. Već iza nove godine ćemo ući u dva ili tri razvojna projekta iz oblasti vonje proizvodnje, što stvara realne šanse da preduzeće u narednim godinama može nastavi svoju tradiciju u proizvodnji, opstanak i prijem novih radnika“.

Kazao je da vjeruje da će sve planirano, što podrazumijeva kupovinu nove opreme i edukaciju kadra, moći postići uz pomoć Vlade Federacije BiH, koja je većinski  vlansik BNT-a, a koja je u proteklom periodu dala značajan doprinos razvoju namjenske industrije u Federaciji BiH.

Ministar u Vladi Federacije BiH Zukan Helez kazao je da je većinsko vlasništvo u preduzećima namjenske industrije bilo dovoljan motiv da Vlada Federacije pomaže ovoj grani industrije. „ Do sada smo najviše pomogli Igmanu iz Konjica i tu su vidljivi rezultati, sa 900-1000 radnika koji rade u tri smjene, kao i Ginexu iz Goražda. Ove dvije firme sada su potpuno konkurentne na svjetskom tržištu namjenske industrije, a na dobrom putu je i BNT Novi Travnik, posebno nakon dolaska nove uprave na čelu sa Atifom Rosićem i Besimom Belegićem“ istaknuo je Helez.

Kazao je da je njegov motiv da se angažuje, kada je u pitanju BNT, to što je jedini ministar u Vladi FBiH iz Srednjobosanskog kantona i zbog toga što u tvornicama namjenske industrije, u ovom slučaju u BNT-u, radi veliki broj demobilisanih boraca i članova porodica šehida i poginulih boraca.

Naglasio je da će Vlada Federacije BiH i dalje stajati iza BNT-a i drugih firmi namjenske industrije. „Sada ćemo pomoći u realizaciji jednog manjeg programa u BNT-u koji podrazumijeva regulisanje grijanja, jer je to jedan  od osnovnih uslova za rad bez teškoća tokom zime. U narednom periodu ćemo staviti Razvojnu banku u funkciju i pomoći ovim ljudima. Najveća satisfakcija je zapošljavanje, a evo ovdje će biti zaposlene oko 200 novih ljudi“ kazao je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.