Blokade institucija tiho uništavaju demokratski proces u državi

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) ne može dopustiti da se na bilo kakav način govori o temi secesije te odobravaju separatističke politike koje imaju za cilj da razdruže političko jedinstvo države i njen teritorijalni integritet – rečeno je na konstituirajućoj sjednici Savjeta za razvoj SDP-a BiH.

Predsjednik Savjeta Elvis Fejzić kazao je da će na sjednici razgovarati o trenutnim političkim blokadama u BiH, upozorivši da blokirati političke institucije države znači tiho uništavati demokratski proces u državi.

Kako je istaknuto, ključni stav je da o temi političkih blokada treba stalno razgovarati sa akterima međunarodne zajednice i bh. akterima koji imaju pozitivan i afirmativan odnos prema državi BiH.

– Jasno je da povlačenje iz bilo kakvih pregovora i dogovora nije alternativa i cilj, jer separatističke struje žele konstruirati blokadu i učiniti državu nefuncionalnom te u takvoj situaciji konstatirati da je to pat pozicija – pojasnio je Fejzić.

Upravo zbog toga, dodao je, danas žele iznijeti konstruktivne teze u kojim dijelovima treba korigirati ustav kroz reformu, kako bi se svi u BiH osjećali komotno i kako ne bi ugrozili centralni nivo vlasti i suverenu poziciju BiH.

Profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Elmir Sadiković je u svojstvu uvodničara o temi “Odnos SDP-a prema izmjenama Izbornog zakona BiH i reformama ustava”, ocijenio da je trenutna kriza u nekoliko posljednjih mjeseci zapravo vještačka te da ona nije rezultat odluka Ustavnog suda ili međunarodne zajednice i da je dugo pripremana.

– Kriza s kojom se država suočava nije politička kriza, već dominatno sigurnosni izazov – poručio je.

Tvrdi da se ta kriza ne može riješiti samo snagama i dogovorima unutar BiH, već da je nužna snažnija akcija i reakcija međunarodne zajednice.

– Paradoksalno je da se u okolnostima sigurnosnih izazova raspravlja o reformi ustava i izmjeni Izbornog zakona – ocijenio je Sadiković.

Stava je da SDP treba biti fleksibilan u razgovorima s različitim političkim akterima te da se razgovori o izmjenama Izbornog zakona i reformi ustava trebaju kretati u okviru Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, odnosno u okvirima zahtjeva koje je Evropska komisija iznijela pred BiH kao 14 prioriteta za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.