fra Mile Babić za Klix

Biti na strani zločinaca je u suprotnosti sa Svetim pismom

“Molitveni skup imao bi smisla samo ako bi se vjernici molili za obraćenje onih koji su počinili zlo. Naime, svaka molitva u kršćanstvu počinje pokajanjem za vlastite grijehe. U bit kršćanstva spada poziv na obraćenje, a to znači da je svaki čovjek pozvan da mijenja sebe nabolje, da se svaki dan oslobađa od zla i čini dobro. Biti na strani počinitelja zločina, a ne na strani žrtava, u proturječju je sa Svetim pismom, s crkvenom tradicijom, s crkvenim učiteljstvom, s papom i s općim osjećajem vjernika”, kazao je za Klix.ba fra Mile Babić.

Babić kaže kako je to nespojivo s biti kršćanstva gdje spada ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, nespojivo je s Deset Božijih zapovijedi te je nespojivo s vrhuncem kršćanskoga humanizma očitovanoga u Evanđelju po Mateju: “Zaista, kažem vam, što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (25.40).

“Vjerske zajednice imaju golemu odgovornost jer su obavezne živjeti i djelovati prema svojim bitnim principima, a to su ljubav prema Bogu i prema bližnjima. Nas je katolike papa Ivan Pavao II pozvao da se i kao pojedinci i kao zajednica kajemo za svoje grijehe koje smo počinili u prošlosti. Naša je veličina u priznavanju svojih grijeha, a ne u njihovu sakrivanju. Papa je to nazvao “purificatio memoriae” – čišćenje pamćenja. Moramo se suočiti s istinom svoje prošlosti, jer ako tu istinu ne priznamo i ne posvijestimo sebi, ponavljat ćemo zla iz svoje prošlosti. Zato je veoma važno suočavanje s istinom jer bez njega nema pomirenja. Pomirenje se ne može temeljiti na laži”, nastavlja objašnjavati fra Mile Babić.

Sjetimo se kako je Nelson Mendela u Južnoafričkoj Republici, nakon tolikih zala koja su bijelci počinili, osnovao komisiju za istinu i pomirenje, prisjeća se Mile Babić. I krenuli su dobrim putem. Trebamo učiti od onih koji su konkretnim primjerom pokazali put prema pomirenju.

“Budući da kod nas vlada nacionalni kolektivizam, a imamo ih tri, znamo da svaki od njih apriori, bez dokazivanja, brani svoje kao nevine, bez obzira na to što to nije u skladu s istinom. Potrebno je najprije omogućiti demokraciju unutar ovih kolektivizama, tj. da svako smije misliti svojom glavom i odlučivati svojom voljom, a ne da mu nacionalne vođe sole pamet. Bez lične slobode i bez ličnog suočavanja s istinom ne možemo načiniti civilizacijski korak naprijed. U tom smislu presuda čije izricanje očekujemo neće prouzročiti ništa drukčije od onoga što su prouzročile dosadašnje haške presude. Ali ima tu još jedna važnija stvar: ono što je Hag počeo, mi ćemo morati dovršiti ako želimo postati zdravo društvo i demokratska zemlja”, kaže na kraju fra Mile Babić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.